Erwin Brans heeft bij SC Heerenveen een dagtaak aan het bedenken, laten uitvoeren en bewaken van coronamaatregelen. ,,Het blijft een kwestie van finetunen”, zegt de clubarts.

Ruim een jaar geleden, direct nadat hij zijn specialistische opleiding had afgerond, werd Erwin Brans (33) uit Oentsjerk clubdokter van SC Heerenveen. Hij kon in het Abe Lenstra-stadion aan de slag. Het leek hem een prachtige uitdaging, die bovendien goed te combineren was met zijn werk bij Sportgeneeskunde Friesland in Sportstad en zijn functie als sportarts in het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Het blijkt inderdaad een mooie baan bij Heerenveen, maar die ziet er sinds de corona-uitbraak in maart totaal anders uit dan Brans ooit had kunnen bevroeden.

,,Ik ben aangesteld om me bezig te houden met blessures en dat soort zaken, maar daar kom ik nu gewoon minder aan toe”, vertelt hij. ,,Ik ben eigenlijk constant bezig met corona. Er komt heel veel op me af. Ik ben heel blij dat dit niet mijn eerste seizoen is als clubarts. Ik ken de mensen bij Heerenveen nu, weet hoe de lijnen lopen. Dat maakt het managen van de situatie iets eenvoudiger.”

Reizen met een dubbeldekker

Brans bedacht dat de spelers van Heerenveen tijdens de huidige oefencampagne met eigen auto’s naar uitwedstrijden reden. Ze zaten met maximaal twee personen in een wagen en droegen een mondkapje. Voor het duel met Utrecht werd een dubbeldekker ingehuurd. Dat laatste zal tijdens de competitie gebruikelijk zijn.

,,Ook een mogelijkheid is dat de stafleden en selectie straks met meerdere bussen reizen. Je kunt wel in een gewone bus gaan zitten, maar als je dan een positief geval hebt in de groep, kijkt de GGD wie er langer dan een kwartier in een straal van anderhalve meter van die persoon heeft gezeten. De spelers bij wie dat het geval is, moeten dan allemaal in quarantaine. Dat betekent dus dat je in dat geval je halve selectie kwijt bent. Dat kan geen enkele club zich veroorloven.”

Eigen invulling geven aan protocol

Brans ziet erop toe – of laat erop toezien – dat spelers op werkdagen buiten het veld op anderhalve meter van elkaar blijven. Voor zover dat mogelijk is. Hij is in principe vijf dagen per week op de club, inclusief de weekenden.

,,Ik probeer mensen er echt op te wijzen dat ze afstand moeten bewaren, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. In de catacomben van een stadion sta je al snel hutjemutje. In de kleedkamer is vaak te weinig ruimte. We doen het nu zo dat de wisselspelers zich pas omkleden als de basisspelers op het veld aan hun warming-up bezig zijn. Ons kleedkamergebied noemen we zone 1. Daar komen alleen mensen die getest zijn of een mondkapje dragen. Verder niemand. Het is sindsdien een stuk rustiger.”

De dokter van Heerenveen heeft veel contact met andere clubartsen. ,,We hebben een groepsapp waarin we informatie uitwisselen. We leren van elkaar en proberen allemaal ongeveer hetzelfde beleid uit te voeren, al hebben we te maken met de eigen omstandigheden. Stadions, kleedkamers en gangen verschillen nu eenmaal van elkaar. Er is een overkoepelend protocol, maar daar geven alle clubs deels hun eigen invulling aan.”

'Je merkt nu al dat het een soort routine is'

Brans zorgt ervoor dat de spelers 48 uur voor een wedstrijd worden getest. ,,Het is nu nog een dringend advies om dat te doen, maar tijdens de competitie wordt het een verplichting”, zegt hij.

,,Liefst test je natuurlijk een dag voor een duel. We willen alleen niet het risico lopen dat de uitslagen niet op tijd binnen zijn. Dat ging eerst nog weleens mis. De periode tot een duel is nu langer, maar je hebt wel op tijd uitslagen binnen. Zou dat niet zo zijn, dan krijg je onrust in de groep. Nu kun je mensen bij een positieve test nog tijdig thuislaten.”

Aan het wekelijkse testen – de club betaalt per keer zo’n 1800 euro – moesten de spelers eerst behoorlijk wennen. Een pretje is het niet om een staafje in de keel en eentje diep achterin de neus te krijgen. ,,Maar je merkt nu al dat het een soort routine is”, zegt Brans. ,,Eerst was het nog het gesprek van de dag, waren sommigen gespannen en stonden ze elkaar gek te maken. Nu hoor je er eigenlijk niemand meer over. De meesten verdragen zo’n test goed.”

Nog anderhalve week om te wennen

Tot nu toe is bij de eerste selectie van Heerenveen niemand besmet met het coronavirus. ,,Maar het gaat bij ons natuurlijk ook een keer gebeuren. Daar kun je op wachten.''

,,Ik ben benieuwd hoe het virus zich gaat ontwikkelen. Het speelschema is strak, daar kun je niet te veel gedoe bij hebben. Het is al lastig genoeg om iedereen blessurevrij te houden bij meerdere wedstrijden per week. Als de competitie door corona een paar weken stil zou komen te liggen, is er bovendien geen tijd om in te halen.”

Bij het oefenduel met PEC Zwolle kunnen spelers en zo’n 3000 fans van Heerenveen zaterdag nog een keer wennen aan de coronamaatregelen die bij een wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion worden getroffen. Over anderhalve week, als Willem II op bezoek komt voor het eerste eredivisieduel, moet alles vlot verlopen. ,,Het blijft een kwestie van finetunen”, zegt Brans. ,,Maar liever nu gedoe dan tijdens de competitie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct