Triatlete Klamer tweede in Hamburg

Triatlete Rachel Klamer heeft zaterdag in Hamburg aangetoond dat het met haar vorm wel goed zit voor de Olympische Spelen. De 25-jarige Nederlandse eindigde in de wedstrijd uit de World Series als tweede, achter haar Amerikaanse trainingsmaatje Katie Zaferes. Die kwam na 57 minuten en 3 seconden als eerste over de finish, de blije Klamer volgde 11 tellen later nadat ze 'high fives' had uitgewisseld met het publiek langs de kant.

De Nederlandse triatlete kwam als een van de eersten het water uit en lag na de 22 kilometer fietsen zelfs aan kop. Klamer liep tijdens de afsluitende 5 kilometer hardlopen samen met Zaferes weg, maar moest de Amerikaanse na een tijdje laten gaan.

Zaferes vierde haar eerste overwinning in de World Series, voor Klamer voelde haar tweede plek ook als een overwinning. De in Zimbabwe geboren triatlete stond in Hamburg voor het eerst op het podium bij een wedstrijd uit de topcompetitie. Tweevoudig wereldkampioene Gwen Jorgensen moest in de Duitse stad genoegen nemen met brons.

Laatste test

Klamer bereidde zich de afgelopen weken op hoogte in de Pyreneeën voor op de Olympische Spelen. De wedstrijd in Hamburg diende voor de atlete uit Beuningen als laatste test voor Rio. Klamer hoopte op een plek in de top tien, het werd zelfs het podium. ,,Ik ben dolgelukkig, onbeschrijfelijk'', jubelde de triatlete, die zich aandiende als medaillekandidate voor de Spelen. ,,Ik heb de laatste jaren veel progressie geboekt. Ik dacht binnen nu en een jaar het podium van een triatlon uit de World Series te kunnen bereiken, maar beslist nog niet vandaag.'' Klamer is de eerste Nederlandse sinds Maaike Caelers in 2012 die op het podium staat in de World Series.

Bij de mannen kwam Marco van der Stel niet verder dan de 40e plaats, op bijna 2 minuten van de Spaanse winnaar Mario Mola. Die kwam na 52 minuten en 19 seconden over de finish, gevolgd door de Zuid-Afrikaan Richard Murray en Jacob Birtwhistle uit Australië. Murray, de vriend van Klamer, werd echter gediskwalificeerd omdat hij zijn spullen bij een wissel niet in de juiste bak had gelegd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement