Trainingsgroep schaatstoppers zonder ploeg

De schaatsbond KNSB start een trainingsgroep voor toppers die geen ploeg hebben. De federatie wil met de Topsport Trainingsgroep de schaatsers een mogelijkheid bieden om zich goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

,,Met deze Topsport Trainingsgroep bieden wij een vangnet voor schaatsers die nog geen team hebben gevonden”, zegt technisch directeur Arie Koops. ,,Het gaat echt om een tijdelijke voorziening.”

Diverse teams zijn er na de Spelen in Zuid-Korea mee gestopt. Toppers als Ireen Wüst en Esmee Visser hebben geen ploeg, maar kunnen nu bij de bond terecht. De KNSB ontwikkelde het plan samen met de atletencommissie en sportkoepel NOC*NSF. Het wordt echter geen ploeg van de KNSB. ,,We faciliteren alleen. In Heerenveen kunnen de schaatsers van juni op het zomerijs en is er een ruimte voor krachttraining en ze krijgen medische begeleiding."

Gesprekken

In de trainingsgroep is plaats voor acht tot twaalf topschaatsers. Ze moeten een A- of HP(high potential)-status van NOC*NSF hebben, of ze moeten recent een podiumplaats bij een wereldbekerwedstrijd hebben behaald. De KNSB voert begin mei gesprekken met potentiële rijders. Het is de bedoeling dat de gezamenlijke trainingen daarna snel kunnen beginnen.

De trainingsgroep zal maximaal een jaar bestaan, en wordt opgeheven als schaatsers onderdak hebben gevonden bij een gesponsord topteam. ,,Wij hebben er ook het volste vertrouwen in dat dat gaat lukken. Wij geloven nog altijd in het huidige topsportmodel. Met de TTG ontstaat meteen een groep schaatsers die voor potentiële sponsors heel interessant kan zijn'', aldus Koops.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement