'Trainer Gerben Wiersma is te vroeg aan de kant geschoven'

Sanne Wevers, het actuele boegbeeld van het Nederlandse turnen. FOTO IRIS VAN DEN BROEK

Als er iemand bij had kunnen dragen aan de definitieve cultuurverandering in de Nederlandse gymnastiek, dan was dat Gerben Wiersma geweest.

Dat stelt Tjalling van den Berg (72), turngoeroe te Heerenveen. Hij reageert daarmee op de uitkomsten van het 400 pagina’s tellende rapport ‘Ongelijke Leggers’ dat woensdag in Utrecht werd gepresenteerd. Het onderzoek toont aan dat grensoverschrijdend gedrag door trainers en begeleiding in de gymsport nog steeds actueel is.

,,Gerben is fiersten te snel oan de kant set’’, aldus Van den Berg. De voormalige vrouwenbondscoach werd vorig jaar door de KNGU op non-actief gezet na beschuldigingen van oud-turnsters van verbaal en fysiek geweld. Een paar weken voor het EK van vorige week in Bazel besloot de Heerenvener de eer aan zichzelf te houden en definitief op te stappen als bondscoach. Tijdens dat EK werd bekend dat Wiersma na onderzoek is vrijgesproken van welk wangedrag dan ook.

Van den Berg: ,,Hij wie dwaande mei it opsetten fan in nije kultuer, in kultuer wêryn elkenien him feilich fielt. It hat my altyd ferbaasd dat Gerben meisleept is yn dizze krisis. Nee, ik tink net dat hy werom keart yn it turnjen. Want dan kriget hy te meitsjen mei deselde koppen dy’t him derút wurke hawwe.’’

Schadevergoeding

Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks bepleit goede psychologische hulp en een passende schadevergoeding voor de slachtoffers. ,,Dat veel misstanden al tientallen jaren bekend waren, maar nooit echt is ingegrepen, raakt me net zo hard als de verhalen zelf. Ook de minister moet in actie komen, en met de sportwereld zorgen voor verandering, maar ook voor hulp en een schaderegeling.’’

Westerveld opperde dat de schadevergoeding mogelijk parallel kan lopen met een rapport naar misstanden in de jeugdzorg. Daar was het bedrag 5000 euro. ,,Maar ik weet niet of dat voldoende genoegdoening is en of een schadevergoeding überhaupt genoeg is’’, aldus het kamerlid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport