Top vier grote landen in Champions League

De nummers één tot en met vier van de grootste Europese voetballanden worden straks rechtstreeks toegelaten tot de groepsfase van de Champions League. De UEFA liet vrijdag in Monaco weten dat de maatregel geldt vanaf het seizoen 2018-2019.

Nu geldt dat voor de beste drie landen drie plaatsen zijn gegarandeerd. De nummer vier is zeker van twee plekken, los van eventuele kwalificaties. Volgens de ranking van dit moment vormen Spanje, Duitsland, Engeland de top 3. Dan volgt Italië.

In de huidige situatie kunnen de nummers één tot en met drie de vierde plek via kwalificatie afdwingen. De nummer vier kan op die manier een derde deelnemer krijgen.

Nederland

De UEFA voert de wijzigingen door onder druk van de internationale topclubs, die zelfs dreigden zich af te splitsen in een zogenoemde Super League. Voor kleinere landen, zoals Nederland, wordt het lastiger zelfs ook maar één club (de kampioen) rechtstreeks voor het grootste Europese clubtoernooi in aanmerking te laten komen. Alles hangt af van hoe hoog Nederland op dat moment in de ranking staat.

Volgens de UEFA kunnen straks nog vier landen uit kleinere competities zich via de kwalificaties opwerken naar de groepsfase. Dat zijn er nu nog vijf. Verder verandert het format niet. 32 clubs spelen in de groepsfase, die daarna overgaat in een knock-outsysteem.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement