Toch zomerijs in Thialf, shorttrackers op het middenterrein

25 juli 2019: de shorttrackers trainen op het zomerijs van Thialf. FOTO ANP

Thialf krijgt deze zomer toch zomerijs. KNSB en Topsport Noord huren de baan zeven weken, van eind juli tot medio september.

Topschaatsers kunnen zeven weken lang, zes dagen per week overdag gebruikmaken van het ijs. De baan gaat op 27 juli open en het ijs blijft liggen tot het winterseizoen begint, op 14 september.

KNSB en Topsport Noord moeten ,,beduidend meer'' huurprijs betalen dan voorgaande jaren, stellen ze. ,,Het is duidelijk dat we concessies moeten doen'', zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. ,,Iedereen weet dat Thialf in zwaar weer verkeert. We hebben ons uiterste best gedaan om te komen tot een situatie waarin onze topsporters zich goed mogelijk kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen.''

,,Wij zouden het liefst de gehele zomer ijs bieden voor topsport, maar in de huidige turbulente tijd bleek dat voor deze zomer van beide kanten geen haalbare kaart'', aldus directeur Marc Winters van Thialf.

De shorttrackers kunnen ook gebruikmaken van Thialf deze zomer. Vanaf 13 juli kunnen ze terecht op het middenterrein van Thialf. Daar ligt een baan van 30 bij 60 meter.

Door de financiële zorgen was het lange tijd onzeker of er wel zomerijs in Thialf zou komen. Sven Kramer luidde onlangs de noodklok. De meervoudig olympisch kampioen vond het ondenkbaar dat er in schaatsland Nederland geen zomerse trainingsmogelijkheid zou zijn.

Lees ook [PREMIUM] Geen zomerijs in Thialf? Armoedig, zegt Sven Kramer: 'Yn Nederlân moat alles mar rendabel wêze'