Titelhouder Roest vergroot winstkansen bij WK allround

Titelhouder Roest vergroot winstkansen bij WK allround ANP

Schaatser Patrick Roest heeft bij de WK allround in Hamar zijn winstkansen vergroot. De titelverdediger zegevierde op de 1500 meter met een tijd van 1.44,41 minuten. Op zaterdag schreef hij ook al de 5000 meter op zijn naam.

Op de afsluitende 10.000 meter later op zondag verdedigt Roest een marge van 11,16 seconden op de Noor Sverre Lunde Pedersen, de nummer 2 van het klassement. De 27-jarige thuisrijder moest in de laatste rit met een tijd van 1.45,02 zijn meerdere erkennen in de Nederlandse klassementsleider.

Jan Blokhuijsen reed de vierde tijd (1.45,97). Hij bleef daardoor vierde in de algemene rangschikking, met een achterstand van ruim 6 seconden op de Japanner Seitaro Ichinohe, de nummer 3 van het klassement.

Opgelucht

Roest won in december in Kazachstan de enige wereldbekerrace op de 10.000 meter. Pedersen kwam op die afstand niet in actie. Hij ontbrak twee weken geleden bij de WK afstanden in Salt Lake City eveneens op de 10.000 meter. Roest eindigde in Utah uitgeput als achtste.

De tweevoudige wereldkampioen allround (2018 en 2019) maakte zaterdag na de eerste WK-dag een opgeluchte indruk. Op de 500 meter (zevende in 36,52) reed hij misschien nog iets te behoudend, maar op de 5000 meter sloeg hij hard toe (6.14,35). Roest was ruim 5 seconden sneller dan nummer 2 Pedersen. "Ja, ik voel me weer de oude", liet de blikvanger van Team Jumbo-Visma weten.

Twijfels

Tot aan de WK afstanden twee weken geleden in Salt Lake City was Roest vrijwel onverslaanbaar. In Utah was hij echter zichzelf niet. Hij kon niet goed omgaan met de specifieke omstandigheden op de hooglandbaan en keerde met lege handen en een hoofd vol twijfels terug naar huis. In de afgelopen weken deed hij in het vertrouwde Thialf echter nieuwe inspiratie op en mede daardoor geeft Roest in het Vikingskipet nu weer de toon aan.

Met ploeggenoot Sven Kramer hoeft hij op de tweede WK-dag geen rekening meer te houden. De negenvoudige kampioen meldde zich zaterdag af na teleurstellende races op de 500 meter (negentiende) en 5000 meter (negende). Door zijn privézorgen, vanwege een gezondheidsprobleem in de familie, kon hij niet vlammen in Hamar. 6 seconden op de Japanner Seitaro Ichinohe, de nummer 3 van het klassement.