Timo Zaal tijdens het trainingskamp van SC Heerenveen in Spanje afgelopen januari.

Timo Zaal (15) van SC Heerenveen ligt nu al voor op schema

Timo Zaal tijdens het trainingskamp van SC Heerenveen in Spanje afgelopen januari. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Timo Zaal is met zijn vijftien jaar met afstand de jongste speler die deze week op trainingskamp is met SC Heerenveen in Spanje. Het zelfvertrouwen van de Leeuwarder is groot.

Met grote ogen kijkt Timo Zaal naar het spektakel dat zich deze woensdagmiddag voor zijn ogen afspeelt. Mannen in pak laten zich omhoog blazen door een kunstmatige wind die met 250 kilometer per uur door een verticale tunnel raast. De spelers van SC Heerenveen mogen het even later tijdens hun teamuitje ook proberen. ,,Ik denk niet dat ik het doe”, zegt Zaal. Hij kijkt liever toe.

De jonge centrale verdediger heeft geen behoefte aan spektakel buiten het veld. Binnen de lijnen moet het deze week gebeuren, weet hij. Hij voelt zich bevoorrecht tijdens het trainingskamp in Catalonië, waar sinds zondag hard wordt gewerkt. ,,Ik ben hier om te leren, maar dat niet alleen. Ik wil mezelf ook echt laten zien.” Timo Zaal wil bewijzen dat hij zich kan meten met de ‘grote jongens’. Hij ligt in elk geval ruim voor op schema.

Het begint eigenlijk al een beetje te wennen, zegt hij iets eerder, op het terras van hotel Torremirona, op een uitgestrekt resort. De zon, het uitzicht op de Pyreneeën en de golfbaan, het trainen en omgaan met spelers van wie hij in sommige gevallen de naam niet eens kende… ,,Het gaat allemaal heel snel.”

Plekje vrij

Donderdag trainde hij nog met de Onder 19. Hij zou afgelopen weekend met dat team meedoen aan een zaalvoetbaltoernooi in Duitsland. Het liep anders. In de middag kreeg hij een telefoontje van Menno van Dam, zijn trainer. Timo Zaal, vijftien jaar, mocht met het eerste mee op trainingskamp, zo luidde de boodschap. Er was een plekje vrij. ,,Aan de telefoon bleef ik nog stoer en rustig”, vertelt hij. ,,Daarna heb ik gelijk heel hard geschreeuwd, zo blij was ik.”

Hij belde zijn vriendin Laura, zijn moeder en zijn opa en oma, en hij vertelde het ook zijn zusje en twee broertjes. ,,Ze waren allemaal hartstikke trots. Toen mama het hoorde, kwam ze snel naar huis.”

Nog maar een maand geleden stond hij op een spreekwoordelijk kruispunt. Hij moest kiezen: Ajax wilde hem komende zomer graag overnemen van Heerenveen. De Amsterdammers gaven hem een rondleiding op de Toekomst, het trainingscomplex. Hij sprak met jeugdtrainers. Een gastgezin was min of meer al geregeld. ,,Ze waren hartstikke serieus.”

Maar Timo Zaal koos er na enig wikken en wegen voor om bij Heerenveen te blijven. ,,Ik denk dat ik bij deze club sneller mijn debuut in de eredivisie kan maken.” Vlak voor de kerstdagen werd hij doorgeschoven van de Onder 17 naar de Onder 19 en inmiddels is de kans groot dat hij een jeugdcontract krijgt zodra hij 16 wordt, in februari.

Niet in Jong Ajax

Hij heeft gedacht aan de route die Kik Pierie heeft afgelegd. Zijn ‘voorganger’ doorliep de opleiding van Heerenveen, speelde zich op jonge leeftijd in het vlaggenschip en stapte een half jaar geleden over naar Ajax. Pierie speelt zijn wedstrijden in Amsterdam nu met de beloften in de eerste divisie. ,,Ik wil op een dag ook naar Ajax, maar dan wil ik wel basisspeler zijn in het eerste”, zegt Timo Zaal. ,,Niet in Jong.”

Voetbal is bijna het allerbelangrijkste voor Timo Zaal, die in zijn vroege jeugd net als Pierie bij Frisia speelde. Bijna, want de familie is voor het talent nog net wat belangrijker. ,,We zijn heel hecht, doen veel dingen samen. Ik ben van mezelf wel nuchter, maar mocht ik toch gekke dingen doen, dan zorgt mijn omgeving er wel voor dat ik met beide benen op de grond blijf staan. Zelfvertrouwen heb ik wel heel veel. Ik weet zeker dat ik het ga redden als profvoetballer. Geen twijfel.”

Opmerkelijk: twee van zijn ooms speelden bij Cambuur. ,,Een van hen, Arnold Herder, haalde het eerste elftal”, zegt hij. ,,Mijn hele familie woont in Leeuwarden, eigenlijk is iedereen voor Cambuur. Zelf heb ik daar op de voetbalschool gezeten, maar ik ben naar Heerenveen gegaan omdat het voor mijn ontwikkeling het beste was. Mijn oom plaagt me soms, zegt dat ik het hoogste niveau toch niet ga halen. Dat is alleen maar goed voor me, want ik ben er ook echt nog niet. Dat besef ik goed.”

Ook middenvelder

Waar hij bij Heerenveen vooral als centrale verdediger speelt, is hij bij Oranje onder 16 ook middenvelder. ,,Een voorkeur voor een positie heb ik nog niet. Ik ben een speler die graag risico’s neemt, die rustig is aan de bal en een heel goede pass in de benen heeft. In het pure verdedigen ben ik soms nog te makkelijk.”

Zijn moeder zou graag zien dat Timo dit jaar zijn mavo-diploma haalt. ,,Dat wil ik zelf ook graag”, zegt hij. ,,Maar ja, ik mis door het voetballen al best veel lessen. Nu ben ik weer een week weg en in februari ben ik met het Nederlands team waarschijnlijk in Portugal. Echt veel tijd om met school bezig te zijn heb ik niet. Eigenlijk is het op dit moment niet te doen. Voetbal gaat nu voor.”

‘Timo laat zich niet gek maken’

Jeffrey Talan heeft Timo Zaal zien groeien de afgelopen jaren. Talan is nu assistent-trainer bij het eerste elftal, maar was voorheen hoofd van de jeugdopleiding.

,,Jens Odgaard bleef achter in Heerenveen om te revalideren, dus was de vraag wie we zouden meenemen”, vertelt hij. ,,We hebben het er intern uitgebreid over gehad en zijn bij Timo uitgekomen. Hij is introvert, oogt soms misschien onzeker, maar is dat niet. Hij laat zich niet gek maken. Het moest, gezien zijn leeftijd, absoluut verantwoord zijn om hem mee te nemen. Dat was het volgens ons.”

Talan is ,,enorm blij” dat het talent bij Heerenveen blijft, ondanks de belangstelling van Ajax. ,,Timo heeft een vertrouwde plek nodig, met mensen die in hem geloven. Het feit dat Ajax hem wilde overnemen, geeft wel aan hoeveel talent hij heeft.”

Het trainingskamp met de eerste selectie moet de jonge Leeuwarder een boost geven. ,,Hij moet om zich heen kijken, alles opsnuiven en leren.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct