Tien vluchtelingen naar Olympische Spelen

Tien vluchtelingen kunnen in augustus toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) presenteerde vrijdag het eerste vluchtelingenteam, dat onder de olympische vlag zal meedoen. Tijdens de openingsceremonie van de Spelen op 5 augustus zullen de vluchtelingen vlak voor de sporters uit gastland Brazilië het Maracanã-stadion betreden. De voormalige Keniaanse topatlete Tegla Loroupe fungeert als 'chef de mission' van het vluchtelingenteam.

Het gaat om vijf atleten uit Zuid-Sudan, twee judoka's uit Congo, twee Syrische zwemmers en een marathonloper uit Ethiopië. Deze topsporters zijn gevlucht uit hun geboorteland, veelal vanwege geweld. De Verenigde Naties namen vorig jaar een resolutie aan die was ingediend door het IOC, waardoor sporters met een vluchtelingenstatus toch kunnen deelnemen aan de Spelen.

,,Deze vluchtelingen hebben geen thuis, geen team, geen vlag en geen volkslied'', zei IOC-voorzitter Thomas Bach vrijdag. ,,We bieden hun een huis aan in het olympisch dorp. Als symbool van hoop voor alle vluchtelingen ter wereld.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement