IJspaleis Thialf ligt ligt onder vuur, een week nadat de Zweedse stayer Nils van der Poel er een wereldrecord schaatste op de 10 kilometer.

In het AD van afgelopen zaterdag wordt door tal van insiders beweerd dat er tegenwoordig sprake is van oneerlijke competitie omdat er een kunstmatige meewind is gecreëerd. Die is ontstaan sinds er dit seizoen zeshonderd ventilatieroosters - net buiten de boarding - een kwartslag zijn gedraaid. Die roosters, in 2016 bij de laatste verbouwing van Thialf aangelegd, waren altijd bedoeld als luchtgordijn zodat bijvoorbeeld toeschouwers die met een natte jas de wedstrijden bijwonen geen aanslag op de ijsvloer veroorzaken.

Sinds dit seizoen wordt de lucht niet meer omhoog geblazen, maar schuin, zodat de schaatsers de wind nagenoeg in de rug hebben. Met die zogenaamde wind mee reed Van der Poel op de 10 kilometer een tijd die normaal gesproken alleen in Calgary of Salt Lake City wordt geschaatst. Dat zijn banen die op hoogte liggen. De ijle lucht is altijd in het voordeel van de schaatsers. Van der Poels 12.32,95 was een wereldrecord. Het laatste wereldrecord in Heerenveen dateert van veertien jaar geleden.

'Echt iedereen zet vraagtekens bij die tijd'

,,Mijn sporthart doet pijn’’, reageert Sven Kramer in het AD nu de geloofwaardigheid van Thialf in het geding is. De topschaatser laat weten geen enkele tijd die deze winter in Heerenveen is gereden te vertrouwen. De baanrecords op de 3000 meter bij de vrouwen werd liefst drie keer verbeterd, ook de toptijd op de 5000 meter bij de mannen ging eraan en er was dus dat wereldrecord van Van der Poel. ,,Echt iedereen zet vraagtekens bij die tijd’’, laat een niet bij naam genoemde coach aan de krant weten.

Een andere coach, Jillert Anema van Team Zaanlander, is duidelijk: ,,De verdenking is dat Thialf de roosters heeft gedraaid voor snellere tijden. Volgens Thialf maakt het niets uit. Wel, als het niets uitmaakt, zet ze dan tegen de rijrichting in, laat de lucht de andere kant uit blazen. Dan ben je van het gezeur af. Op het moment dat je rugwind creëert, wordt schaatsen een andere sport. Want je levert kracht en energie in een onmogelijke houding.’’

‘Van geen kwaad bewust’

De Thialf-leiding laat bij monde van directeur Marc Winters weten zich van geen kwaad bewust te zijn. Hij zegt de gedraaide roosters geen meewind creëren. ,,Hard of zacht, linksom of rechtsom, het zou niet uit moeten maken. Want ze staan buiten de boarding’’, aldus Winters.

Hij is wel van plan de komende tijd onderzoek te doen naar de klachten. Hij hoopt dan te kunnen bewijzen dat er van een mechanische rugwind geen sprake is. ,,Hopelijk kunnen we het straks visueel maken en uitleggen’’, aldus Winters. ,,Dan is het uit de wereld. Het terugdraaien van de roosters? Dat is ook een optie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct