The Guardian: ‘Jamaicanen lijken matige sprinters vergeleken bij Nederlandse schaatsers'

De Engelse krant The Guardian heeft woensdag ruim aandacht voor de Nederlandse prestaties tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea. ‘Champagne on ice’, kopt de kwaliteitskrant.

Het loont om tijdens de Olympische Winterspelen snel bij te leren, stelt de krant. Normaal gesproken houden Engelsen zich ‘s winters bezig met voetbal, het bakken van aardappelen en een ,,national freak-out’’ bij elk vlokje sneeuw. Een eerste week van de Spelen levert altijd bijzondere vragen op, namelijk: waarom zijn die Nederlanders zo verrekte goed in langebaanschaatsen?

Die vraagt tracht The Guardian te beantwoorden. Nederland heeft nu in totaal 120 medailles gehaald op alle Winterspelen. En in welke sporten dan?

Snowboarden: 1

Shorttrack: 3

Kunstschaatsen: 3

Langebaanschaatsen: 113

In de eerste drie dagen won Nederland zes van de negen medailles bij het langebaanschaatsen. In Sotsji, vier jaar geleden, werden 23 van de 36 beschikbare plakken om een ‘Oranje’ nek gehangen. The Guardian: ,,The single most dominant performance by a country in any sport, at any Olympics.’’

De tekst gaat verder onder de foto.

Weer goud voor Wüst. FOTO ANP
Weer goud voor Wüst. FOTO ANP

,,De Nederlanders laten Jamaica eruitzien als een land van matige sprinters en Nieuw-Zeeland als een licht bekwaam rugbyland.’’ The Guardian noemt het een van de grote mysteries uit de moderne sport, waarom Nederlanders zo goed kunnen schaatsen.

Katie Couric

De Amerikaanse zender NBC probeerde deze week bij monde van Katie Couric uit te leggen hoe dat nou zat. Dat ging niet helemaal lekker. De presentatrice stelde dat Nederlanders vaak naar hun werk schaatsen. Vooral in Amsterdam, waar het water in de grachten regelmatig bevriest en Nederlanders al eeuwenlang van A naar B schaatsen.

The Guardian steekt er op vileine wijze de draak mee. ,,Al dat schaatsen moet wel hard werken zijn als je stoned bent. En klompen draagt. Terwijl je een boeket tulpen vasthoudt. En een Edammer. Op weg naar je werk op de molen.’’

,,Je kon Couric’s Twitter-feed bijna horen ontploffen tijdens de uitzending, gevolgd door een doffe klap op het achterhoofd van haar ‘junior researcher’.'' Het was niet de enige flater van NBC die avond. De co-presentator stelde dat de Koreanen blij waren dat ze ooit zijn gekolonialiseerd door Japan.

Voor de herinnering van Couric: de laatste keer dat het water in de Amsterdamse grachten bevroor, was in 2012. De laatste Elfstedentocht was in 1997.

Kernploeg

The Guardian poogt uit te leggen waar het succes dan wel vandaan komt. Nederland had tot in de jaren ‘90 een speciaal schaatsprogramma, Kernploeg genaamd. Zes schaatsers konden daarin fulltime trainen, tot twee van de atleten hun eigen commerciële team opzetten. In Nederland zijn tegenwoordig acht professionele schaatsteams met hun eigen talentenprogramma’s. Meer dan de helft van de behaalde medailles bij de Winterspelen is behaald sinds de introductie van die schaatsploegen.

'If you can’t beat them...'

In Nederland zijn twintig schaatsbanen, terwijl er in heel Amerika maar zes zijn. De KNSB heeft zevenduizend jeugdleden. Die focussen zich vaak op langebaanschaatsen, waar in andere landen de talenten worden verspreid over shorttrack, ijshockey en kunstschaatsen. Maar, stelt The Guardian, er is hoop in bange dagen. De Canadees Ted-Jan Bloemen werd tweede op de 5000 meter (uiteraard achter Heerenvener Sven Kramer). Nou ja, Canadees... Bloemen is geboren Nederlander en opgegroeid in Gouda. In 2014 nam hij de Canadese nationaliteit aan. ,,If you can’t beat them, best recruit them instead.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement