Tennisser Murray pakt opnieuw goud op Spelen

Andy Murray heeft zondag opnieuw het goud gepakt in het olympisch tennistoernooi. De titelverdediger uit Schotland wist na een bloedstollende partij de Argentijn Juan Martín del Potro opzij te zetten: 7-5 4-6 6-2 7-5.

Murray, de nummer twee van de wereld, is daarmee de eerste tennisser die in zijn loopbaan twee gouden medailles in het enkelspel op de Spelen weet te winnen. ,,Het feit dat het niemand eerder is gelukt, laat zien hoe moeilijk het is. Ik ben heel trots op deze prestatie'', zei Murray na afloop. De Schot had het daarnaast over de moeilijke omstandigheden op de baan. ,,Ik was moe en de lucht was heel vochtig. Ik moest daar zo goed mogelijk mee om zien te gaan.''

De iets meer dan vier uur durende partij was een ware thriller. In de eerste set ging Murray met 4-1 ruim aan de leiding, maar wist Del Potro tot 4-4 terug te komen. Uiteindelijk maakte de Schot de set af. In het tweede bedrijf werd Murray direct gebroken en hervond de Argentijn zijn ritme. De nummer 141 van de mondiale lijst ging beter serveren en wist het Murray met rake ballen heel moeilijk te maken.

Stuntman

In de derde en vierde set werd de een na de ander op het bijzonder rumoerige centercourt gebroken. Het publiek ging uit zijn dak en de umpire moest veel moeite doen om de rust te bewaren. Del Potro probeerde uit alle macht er een vijfde set uit te halen, maar Murray drukte door en pakte na de Spelen van Londen zijn tweede gouden medaille.

De Argentijn gold tot dan toe als stuntman in het olympisch toernooi. In de halve finales versloeg hij de Spaanse topfavoriet Rafael Nadal, wederom in een zeer spannende partij. Eerder was de 27-jarige Del Potro verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Servische nummer één van de wereld Novak Djokovic. Na het olympisch brons in 2012, pakte Del Potro tegen alle verwachtingen in nu het zilver. Hij stond wegens blessureleed lang aan de kant.

Brons was er voor Kei Nishikori uit Japan. De nummer zeven van de wereld was veel sterker dan Nadal, die in het dubbelspel met Marc López nog het goud pakte, 6-2 6-7 (1) 6-3.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement