Ten Dam heeft focus op kopman Barguil

Voor het eerst in zes jaar zijn ritzeges in de Tour de France voor de wielerploeg van Giant-Alpecin van ondergeschikt belang. Het draait vanaf zaterdag, als de Ronde van Frankrijk bij Mont-Saint- Michel vertrekt, vooral om de klassementsambities van de Fransman Warren Barguil. Die kan rekenen op de hulp van onder anderen de Nederlanders Tom Dumoulin en routinier Laurens ten Dam.

Het is een opvallende trendbreuk van de Nederlands-Duitse WorldTour-formatie met het succesvolle verleden, waarin de naar Etixx uitgeweken sprinter Marcel Kittel een hoofdrol vertolkte. De Duitser won in twee optredens acht ritten en pakte twee keer de gele trui op de openingsdag van de ronde. Door de opkomst van allrounders als Dumoulin en Barguil was het te verwachten dat de teamfilosofie zou worden aangepast.

Barguil mikt in zijn tweede Tour heel bescheiden op een plaats bij de beste vijftien in Parijs. Afgelopen jaar eindigde hij als veertiende. ,,Met een eindklassering in de top vijftien zou ik tevreden zijn. Ik hoop dat mijn goede benen van de Ronde van Zwitserland niet daar zijn blijven liggen’’, zei de kopman woensdag lachend, doelend op de derde plaats in de generale repetitie van twee weken geleden. Laurens ten Dam, beginnend aan zijn achtste Ronde van Frankrijk, is van mening dat de Franse lichtgewicht best wat hoger kan inzetten. ,,Als ik zag hoe hard hij in Zwitserland reed, moet dat makkelijk kunnen. Ik werd al eens negende in de Tour, op acht seconden van de nummer acht. Daartoe acht ik Warren ook in staat hoor’’, aldus Ten Dam, van wie wordt verwacht dat hij Barguil in het hooggebergte lang kan bijstaan.

De oudgediende hoopt zijn ervaring veel te kunnen delen. ,,Een sleutelrol vervullen, nee, zo wil ik het niet omschrijven. Ik probeer er gewoon te zijn voor die jongen, met name op de momenten dat hij het moeilijk heeft. In 2008 ben ik op soortgelijke manier gestart, toen als knecht van Denis Mensjov. Hoewel het toen niet van me zo expliciet werd gevraagd, wilde ik steeds in de bergen de laatste man zijn die overbleef voor Denis. Terugdenkend aan de Ronde van Zwitserland, geloof ik dat ik me geen zorgen hoef te maken over Warren. Die redde zichzelf heel goed.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement