Lachende gezichten bij de noorderlingen van marathonschaatsploeg Okay Fashion & Jeans/Interfarms, van links naar rechts Crispijn Ariëns, ploegleider Peter de Vries, Ingmar Berga en Sjoerd den Hertog. FOTO NEEKE WASSENBERGH-SMIT

Team Okay is meer dan de lachende derde

Lachende gezichten bij de noorderlingen van marathonschaatsploeg Okay Fashion & Jeans/Interfarms, van links naar rechts Crispijn Ariëns, ploegleider Peter de Vries, Ingmar Berga en Sjoerd den Hertog. FOTO NEEKE WASSENBERGH-SMIT

In de Alternatieve Elfstedentocht kan de succesformatie van Okay Fashion & Jeans/Interfarms vandaag de kroon op het Weissensee-werk zetten. Crispijn Ariëns is net als vorig jaar de aangewezen man.

De veelbesproken ONK-rel tussen Royal A-ware en AB Vakwerk werd dit weekeinde ook op Facebook breed uitgemeten. Ingmar Berga las de verhitte reacties met een glimlach en kon zich zondag niet langer bedwingen. ,,De sfeer hier is best Okay”, tikte de Hoogevener een plagerige reactie.

Met die subtiele verwijzing naar de eigen ploegnaam plaatste Berga even alles in het juiste perspectief. Bart Hoolwerf, de 20-jarige benjamin van Okay, had zaterdag tenslotte verrassend het Open NK op zijn naam geschreven.

,,Ik heb jongens horen roepen dat zij gewonnen hadden, als ze niet waren gevallen”, zei ploegleider Peter de Vries uit Heerenveen. ,,Die teksten zijn voor hun rekening. Ik vind alleen niet dat ze recht doen aan dat wat wij als team hebben neergezet. Maar ach, waarom zouden we ons er druk over maken? De resultaten spreken voor zich.”

Te kloppen ploeg

Dat was een waarheid als een koe, want Okay is ook na zaterdag de te kloppen ploeg op de Weissensee. Waar Berga vorig seizoen het ONK op zijn naam schreef, won Wolvegaster Crispijn Ariëns de Alternatieve Elfstedentocht. ,,Die koers was heel bijzonder”, zei Ariëns. ,,Alles wat we vooraf hadden besproken en wilden, kwam dubbel en dwars uit.”

Ariëns is vandaag ook de man die Okay opnieuw een hoofdprijs moet bezorgen. Niemand die daar een geheim van maakt. Al is het alleen maar omdat het afwachten is hoe fit Berga en Groninger Sjoerd den Hertog aan de start staan. Berga steekt nog niet in topvorm sinds hij onlangs met een voorhoofdsholteontsteking kampte. Den Hertog was de laatste dagen herstellende van twee valpartijen tijdens het ONK, waarbij vooral zijn knie een fikse oplawaai heeft gekregen.

Het is nu vooral de vraag hoelang het tweetal Ariëns kan bijstaan in de jaarlijkse afvalrace van 200 kilometer. ,,Crispijn was onze grootste kanshebber en is dat nu al helemaal. Het gaat ook dit jaar weer enorm makkelijk bij hem. Wij moeten hem helpen”, zei Berga. Den Hertog vulde aan: ,,We hebben ook nog Robert Bovenhuis en Marcel van Ham. Dat zijn echte diesels op natuurijs. De 200 kilometer is ook typisch een koers voor hen.”

Peter de Vries: 'Crispijn is bij ons de man met de beste papieren. Maar met papieren alleen ben je er nog niet.'

De Vries broedde de voorbije dagen al op een nieuwe overwinningstactiek. ,,Crispijn is bij ons de man met de beste papieren. Maar met papieren alleen ben je er nog niet. Hoe sterk Crispijn ook is: als hij straks in zijn uppie tussen twee man van Royal A-ware rijdt, zit hij gewoon in de tang. We willen onze mannen die deze afstand aankunnen zo lang mogelijk bij elkaar houden.”

De ploegleider vervolgde: ,,Uiteindelijk is het elk jaar hetzelfde. Na een kilometer of 170 hebben sommige favorieten hun dag, anderen juist niet. Als je tien kanshebbers hebt, haakt de helft af omdat hun benen toch niet zo goed blijken te zijn.”

Concurrentie

De verwachte concurrentie kunnen ze bij Okay uittekenen. Simon Schouten/Arjan Stroetinga bij Royal A-ware, Jouke Hoogeveen/Erwin Mesu van De Haan Westerhoff en Frank Vreugdenhil/Rick Smit namens AB Vakwerk. ,,Als ik een top drie zou maken, staan Schouten, Hoogeveen en Ariëns daar in”, zei De Vries. ,,Al mogen we Vreugdenhil nooit vergeten. Echt, Frank staat tien keer op uit de dood.”

Of de voorbereiding van een winnende ploeg nog verschilt van die van de rivaliserende teams? Berga: ,,Met een titel op zak is de sfeer altijd beter. Arjan Stroetinga en Gary Hekman zijn echt niet vrolijk geworden van al het gezeur na het ONK.”

Den Hertog weet dat de kansen pardoes kunnen keren. ,,Er zijn in 200 kilometer zoveel momenten waarop er iets kan gebeuren. Ook als je al in het begin naast je voeding grijpt of onderuit gaat, kan dat enorm veel invloed hebben op de rest van je koers. Zulke momenten moeten ons bespaard blijven.”

De Vries besluit: ,,De Alternatieve Elfstedentocht is één van de grootste wedstrijden. Maar voor ons is het vooral een volgende kans op een prijs. We horen al bij de grote jongens. Maar we zijn nog niet klaar.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct