Te veel fouten en te weinig ideeën. Logisch gevolg? Een 3-1 nederlaag van SC Heerenveen bij AZ.

Hij moest op zijn tong bijten, diep ademhalen en twee keer nadenken voordat hij zijn woorden formuleerde. Groot waren de frustraties bij Johnny Jansen, na het 3-1 verlies van SC Heerenveen bij AZ. ,,De pluspunten?”, herhaalde Jansen de vraag. ,,Bel me morgen maar.”

Natuurlijk, erkende Jansen, kan Heerenveen een wedstrijd verliezen tegen AZ, een ambitieuze club die aanschurkt tegen de Nederlandse top. Zo bekeken was de 3-1 nederlaag van Heerenveen bij AZ een regelmatige uitslag. Toch viel er gisteren in Alkmaar veel voor de boosheid van Jansen te zeggen. Logischerwijs keek de trainer vooral naar de ronduit knullige manier waarop Heerenveen de doelpunten incasseerde.

Rodney Kongolo, die zomaar een bal in de voeten van AZ-speler Albert Gudmundsson kopte, resulterend in de 1-0. Ibrahim Dresevic en Tibor Halilovic, beiden hopeloos falend bij de tweede tegentreffer. Of de enorme blunder van Pawel Bochniewicz, nota bene de meest constante voetballer dit seizoen bij Heerenveen, maar bij de 3-1 van AZ schutterend als een amateur.

Geklungel

Voetbal is een spel van fouten, zei Lasse Schöne minzaam, gevraagd naar het geklungel in de opbouw van zijn ploeggenoten. ,,Ik heb ook weleens fouten gemaakt. Maar wij moeten, ook achterin, met durf blijven spelen en vooral niet angstig worden”, zei de Deense middenvelder.

Probleem was alleen: tegen AZ kostten die fouten Heerenveen drie tegentreffers. Nog los daarvan ergerde Jansen zich aan de passiviteit bij zijn elftal, althans in grote delen van de wedstrijd. ,,Al die ballen die we in de eerste helft terugspeelden op Erwin Mulder”, zei Jansen, die in dat licht vooral Kongolo en Halilovic bekritiseerde. Beide middenvelders vervullen immers een sleutelrol in de opbouw: het duo bepaalt grofweg gezegd of Heerenveen in de verdedigings- of aanvalsstand gaat. ,,Maar Rodney en Tibor legden het probleem telkens bij hun keeper neer.”

Heerenveen verloor, kortom, door een combinatie van individuele flaters, slordigheid en een gebrek aan initiatief. ,,We waren iets te tam”, luidde de conclusie van Jan Paul van Hecke. Beduidend harder waren de woorden van Henk Veerman: ,,Geef je de goals op zo’n manier weg, dan win je nooit een wedstrijd.”

Fysieke klachten

De aanvoerder en clubtopscorer van Heerenveen begon gisteren op de bank. Veerman had de voorbije week vanwege uiteenlopende fysieke klachten niet getraind. ,,Er komt een drukke periode aan”, blikte Jansen vooruit op de midweekse bekerwedstrijd tegen Feyenoord en het competitieduel met FC Groningen. ,,Bovendien hebben we nu een bredere selectie. We namen Henk dus in bescherming.”

,,Ik had last van mijn heup en rug – eigenlijk van alles”, verklaarde Veerman, die meteen na de rust inviel voor de tegenvallende Mitchell van Bergen. ,,Dus ja, het was een begrijpelijke keuze van de trainer om mij ernaast te zetten. Ook deze wedstrijd was, met dit harde veld, een aanslag op mijn lichaam.”

Schöne scoort bij debuut

Naast Henk Veerman ontbrak ook Joey Veerman. Hierdoor kreeg Lasse Schöne, die vrijdag werd gepresenteerd, meteen een basisplaats. Lichtpuntje: de ervaren middenvelder luisterde zijn debuut op met een doelpunt.

Maar bovenal werd Schöne door zijn ploeggenoten veelvuldig gezocht in het combinatiespel. Zeker in pakweg de eerste twintig minuten, waarin Heerenveen goed voor de dag kwam. De combinaties liepen geregeld soepel en het spel oogde verzorgd, zonder dat het overigens tot kansen leidde.

Ook na rust, na de aansluitingstreffer van Schöne, was er opeens weer zo’n fase waarin Heerenveen heel behoorlijk voetbalde – waarna het niveau weer zakte naar peilloze diepten. De grilligheid die Heerenveen het hele seizoen al kenmerkt, het is om gek van te worden.

,,We hebben ook tegen AZ heel aardige en goede momenten gehad”, zei Jansen. Hij maakte met zijn hand een golfbeweging. ,,We zijn alleen niet constant genoeg. En dus zat er meer voor ons in. Tenminste, dat gevoel heb ik. Daarom ben ik doodziek van deze nederlaag.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct