Het aantal tegentreffers bij TFS is voor Rienk Jan Bron (links) en Frits van der Meer ook een nachtmerrie. FOTO HENK JAN DIJKS

TFS: De schietschijf van de vijfde klasse

Het aantal tegentreffers bij TFS is voor Rienk Jan Bron (links) en Frits van der Meer ook een nachtmerrie. FOTO HENK JAN DIJKS

Met evenveel punten (drie) als Suameer, maar een doelsaldo van 8 voor en 59 tegen staat TFS uit Drachtstercompagnie onderaan in zaterdag 5B. Van paniek is echter geen sprake.

Sinds dit seizoen wordt er onder de rook van Drachten weer prestatievoetbal gespeeld. TFS speelde van 2014 tot en met vorig seizoen in de recreatiecategorie van het amateurvoetbal. Maar nu wordt er, met vallen en opstaan, weer naar boven gekeken. Mazzeltje voor de groenhemden: degraderen kan niet.

De reden dat de club in 2014 uit het prestatievoetbal stapte was een tekort aan leden. ,,We hebben dit seizoen eindelijk weer een tweede elftal. En dus genoeg leden”, vertelt Rienk Jan Bron. Met zijn 25 lentes is hij een van de oudere spelers bij TFS. ,,Dus kunnen we het weer proberen in de vijfde klasse.”

Opbouwen met jeugd

De ploeg uit Drachtstercompagnie moet opbouwen. Dat doet het met een jeugdige selectie. Frits van der Meer (19) behoort tot de jongste generatie. ,,We hebben elf nieuwe spelers, van we er vier zestien jaar zijn”, vertelt de verdediger.

,,We hebben veel jonge spelers die moeten wennen aan de wetten van de vijfde klasse”, vertelt TFS-trainer Gerke Hoogeveen (53). ,,Het is enorm leerzaam voor die jongens. Maar wel zwaar. Voetballend kunnen we vaak mee. Maar op fysiek vlak worden we in de tweede helft vaak afgetroefd. Doelstellingen hebben we nog niet. Eerst moeten we groeien als team.” Ondanks de jonge ploeg wordt de derde helft ook gespeeld in Drachtstercompagnie. ,,Er wordt hier aardig wat bier gedronken hoor”, vertelt Bron lachend. ,,Behalve door de zestienjarigen.”

Gebrek aan ervaring

Nederlagen als 10-0 en 1-7 kunnen een jonge ploeg als TFS een flinke knauw geven, de moraal ondermijnen. Maar niets is minder waar. ,,We gaan er altijd wel weer tegenaan. We spelen ook vaak prima”, vertelt Van der Meer. ,,Misschien missen we een ervaren man die de boel neerzet.”

Bron is het met zijn teamgenoot eens. En haalt de 10-0 nederlaag van zaterdag tegen Kootstertille aan als voorbeeld. ,,In de rust stonden we met 8-0 achter, maar ik was wel positief in de tweede helft. Zij wilden hun recordzege, een 14-0, verbeteren, maar we kregen er maar twee tegen. De inzet was goed na de pauze.”

Troch Freonskip Sterk

TFS staat voor ‘Troch Freonskip Sterk’ en dat is volgens Bron ook de kracht van de ploeg. ,,Ik voetbal hier meer voor de club en het team dan voor mezelf. Gezelligheid staat voorop. Ik zou niet ergens anders willen voetballen”, aldus linksback annex centrumverdediger. Van der Meer, lang uitgeschakeld met een knieblessure, vult hem aan: ,,Ik ga ook niet weg. Iedereen kent elkaar hier. Ik wilde hier altijd al in het eerste spelen. Nu de club weer standaardklasse speelt, is dat extra mooi.”

Het publiek steunt de ploeg door dik en dun en werd in oktober beloond met een spectaculair duel tegen Suameer. ,,We wisten van tevoren dat dat de wedstrijd was om drie punten te pakken. We wonnen met 5-4, maar het had ook net zo goed 8-2 kunnen zijn. Zoveel kansen hadden we”, zegt de jonge verdediger.

Hoogeveen zag dat er in de slotfase onrust in de ploeg sloop. ,,Vlak voor tijd stonden we 5-3 voor, maar het werd nog 5-4. Dan zie je dat de ploeg zo graag wil winnen, dat de spanning erin sluipt. Gelukkig hebben we het over de streep getrokken.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct