Syb van Ottele en Mitchell van Bergen tijdens een training.

Syb van Ottele krijgt én geeft zichzelf de tijd: 'Volgend seizoen, dan wil ik er staan'

Syb van Ottele en Mitchell van Bergen tijdens een training. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Syb van Ottele was aandachtig toeschouwer bij de nederlaag tegen Fortuna Sittard. Plots is het centrale verdedigingsduo niet meer onomstreden. Van Ottele (18) richt zich echter vooral op volgend seizoen.

Voor de media-afdeling van SC Heerenveen was de komst van Syb van Ottele als een bal voor open doel. Want ja, wat doe je als Friese club, wanneer je je aanwinst met zo’n voornaam aankondigt? En dus verscheen afgelopen week een gelikt presentatiefilmpje van de verdediger op de sociale mediakanalen van Heerenveen, muzikaal begeleid door In Nije Dei , de hit uit vroeger tijden.

Syb van Ottele dus, voetballer met dezelfde voornaam als de zanger van De Kast. Een naam ook die Friese roots doet vermoeden, helemaal wanneer Van Ottele vertelt dat zijn jongere broertje luistert naar de naam Ids. Maar niets van dat alles. ,,Het is toeval, denk ik”, zegt de geboren en getogen Nijmegenaar lachend. ,,Maar ik ben blij om hier te zijn.”

Hoge verwachting

Heerenveen gaf deze transferperiode een duidelijk signaal af op de transfermarkt. De ondubbelzinnige boodschap: nooit meer zo’n scenario als vorige zomer. De club beleefde immers een rampzalige voorbereiding, waarbij de aanwinsten pas vlak voor de eerste competitiewedstrijd werden ingevlogen.

Met de komst van Van Ottele sorteert Heerenveen voor op de toekomst. Het is nog niet reëel om te verwachten dat hij binnenkort een onbetwiste basisspeler is. En let wel: dat hóeft ook niet. Maar toch verwacht Heerenveen wel degelijk veel van de jeugdinternational.

Het is de bedoeling dat Van Ottele vanaf komende zomer Jan Paul van Hecke vervangt in het centrum van de verdediging. Van Hecke vertrekt dan naar Brighton & Hove Albion, de Engelse club waar Heerenveen hem momenteel van huurt.

'Ik kan nu een halfjaar wennen aan de club, mijn nieuwe ploeggenoten en het niveau'

Van Ottele krijgt echter de tijd om zich aan te passen bij Heerenveen. Tijd die hij zichzelf dus ook geeft. ,,Het is wel een beetje spannend om vanuit Nijmegen de overstap te maken naar Heerenveen”, erkent de 18-jarige verdediger. ,,Maar ik kan nu een halfjaar wennen aan de club, mijn nieuwe ploeggenoten en het niveau. Dat ligt ongetwijfeld hoger dan ik bij NEC gewend was.”

Hij brak dit seizoen door bij de club uit zijn geboortestad. Uiteindelijk stokte de teller op negen competitieduels. ,,Het is allemaal snel gegaan”, blikt Van Ottele terug. ,,Door een paar coronagevallen in de selectie kreeg ik in het begin van het seizoen een basisplaats. Vervolgens wonnen we die wedstrijd en mocht ik blijven staan.”

Voetballende verdediger

Van Ottele maakte voor de winterstop bij NEC indruk als voetballende verdediger, comfortabel met de bal aan zijn voeten. Overigens was zijn naam al langer bij veel scouts bekend. Zo zat Van Ottele bij de selectie van Oranje onder 17, dat vorig jaar in Ierland beslag legde op de Europese titel.

Hij speelde er samen met enkele Ajacieden die inmiddels hun debuut in het eerste elftal hebben gemaakt. ,,Maar ook Ryan Gravenberch (Ajax, red.) en Mohamed Ihattaren (PSV) zaten eerst in mijn lichting. Zij werden echter vervroegd doorgeschoven.”

Het verklaart waarom Van Ottele voor veel clubs een interessante optie was, niet in de laatste plaats omdat zijn contract in Nijmegen deze zomer afliep. ,,Maar ik heb onlangs een goed gesprek met de clubleiding van Heerenveen gehad. Vanaf dat moment wilde ik hiernaartoe, het liefst per direct.”

'Ik moet de komende maanden gewoon hard werken'

Ja, knikt Van Ottele, hij tekende zijn contract bij Heerenveen in de wetenschap dat hij deze maanden vooral leergeld moet betalen. Van Hecke en Pawel Bochniewicz maakten in de eerste seizoenshelft immers een sterke indruk. Beide centrale verdedigers zakten zondag tegen Fortuna Sittard (1-3) echter finaal door het ijs. Van Ottele heeft het duel ongetwijfeld met meer dan gemiddelde interesse gezien.

,,Ik moet de komende maanden gewoon hard werken op trainingen en hopen op zoveel mogelijk minuten”, besluit Van Ottele. ,,Volgend seizoen, dan wil ik er staan.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct