Sven Kramer over Sportgala: 'Hou ermee op'

Als het aan schaatser Sven Kramer ligt, wordt het jaarlijkse Sportgala afgeschaft. ,,Persoonlijk zeg ik, hou ermee op.''

De drievoudig olympisch kampioen, zelf Sportman van het Jaar in 2007, zegt bij de NOS dat hij de jaarlijkse discussie over welke sporters wel en welke niet worden genomineerd beu is. ,,Als sporter is olympisch goud het hoogst haalbare, dan hoef ik geen Sportman van het Jaar meer te worden. Dus denk ik: jongens, wat maakt het uit? Ik ben toch olympisch kampioen. Dus dan vraag ik me af: wat doet de Sporter van het Jaar er nog toe? Als je het aan mij vraagt, zeg ik: hou ermee op.''

Dit jaar maken bij de vrouwen shorttrackster Suzanne Schulting, schaatsster Jorien ter Mors en wielrensters Anna van der Breggen (wereldkampioen op de weg) en Annemiek van Vleuten (wereldkampioen tijdrijden) kans. Schaatsster Ireen Wüst (goud op de 1.500 meter op de Spelen) stond ook op de shortlist, maar behoort niet langer tot de kanshebsters.

Wel Epke, geen Sven en Sjinkie

Bij de mannen maakt Epke Zonderland kans. De wereldkampioen turnen neemt het op tegen motorcrosser Jeffrey Herlings en schaatser Kjeld Nuis. Beide mannen maken voor het eerst kans op de titel Sportman van het Jaar.

Sporters als wielrenner Tom Dumoulin (tweede tijdens de Giro en de Tour), coureur Max Verstappen en darter Michael van Gerwen zijn niet genomineerd. Ook Kramer maakt geen kans dit jaar, net als Sjinkie Knegt.

Niet te vergelijken

Wat opvalt is het aantal schaatsers bij de genomineerden. Drie van de zeven schaatst. Is dat veel of niet? Sven Kramer vindt het lastig vergelijken. ,,Vergelijken van sporten is bijna niet te doen. Je kunt je afvragen, en dat heb ik al vaker gedaan, of de opzet van het Sportgala niet anders moet of zelfs helemaal niet", stelt de regerend olympisch kampioen op de 5.000 meter.

Kramer is niet de enige die vraagtekens zet bij de opzet van het Sportgala. Eerder deze week gaven ook andere prominente sporters aan de opzet van de verkiezingen te willen veranderen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement