Het moet beter en daarvoor heeft Sven Kramer nog twaalf maanden de tijd. Het geloof dat olympisch goud weer haalbaar is, is rotsvast.

Even reageerde Sven Kramer dinsdag gepikeerd. Tijdens de persconferentie voorafgaand aan het WK afstanden dat vandaag begint, kreeg hij de vraag of het nog reëel is dat hij met zijn 34 lentes Patrick Roest nog kan achterhalen op de 5 kilometer. Die is immers op zijn 25ste in de kracht van zijn sportieve leven.

Kramer wilde zich niet verdedigen, laat staan in een hoek drijven. ,,Ik ha der geloof yn, oars soe ik hjir net sitte’’, stelde hij ferm. Als Kramer niet meer het idee heeft dat hij kan winnen, klokt hij uit. Dat heeft de Heerenvener altijd gezegd. ,,Ik ha der noch altyd in protte plezier yn en ik tink dat it kin. En ik gean dit spultsje krekt sa lang dwaan as ik sels wol.’’

Waarschijnlijk nog twaalf maanden. Na de Winterspelen van Peking is de kans groot dat Kramer stopt. In China wil hij nog een keer een gooi dan naar olympisch goud. Het liefst op zijn geliefde 5 kilometer, de afstand waarop hij jaren domineerde.

Dat de dominantie voorbij is, beseft Kramer zich ook wel. Patrick Roest is de nieuwe koning van de 5 kilometer. Als geen ander weet Kramer echter hoe moeilijk het is om lange tijd te regeren op een afstand. Iedereen jaagt, continu is er druk. ,,Patrick sil ek syn swakke mominten krije. Dy moat hy ha en ik in hiel goeie dei.’’ Dan kan het.

Topvorm

Wie Kramer twee dagen voor de start van het WK hoorde spreken, weet ook dat de topvorm die hij in Peking nodig heeft er nu nog niet is. De afgelopen weken heeft hij wat risico’s genomen, hard doorgetraind. ,,Iderien reageart dêr oars op. It moat efkes goed falle.’’ Liever nu experimenteren dan over een jaar.

Vanwege de coronapandemie ziet het schaatsjaar er heel anders uit dan elk voorgaande. Geen trainingskamp op hoogte in Collalbo bijvoorbeeld. ,,We ha wat gokt. Ek mei it each op folgjend jier, want dan kin dizze sitewaasje fansels wer foarkomme.’’

Of de gok dit WK goed uitpakt, is voor Kramer de grote vraag. Zo’n 48 uur voor zijn 5 kilometer had hij nog niet het idee dat het supergoed ging. ,,Mar ik ha my foar it WK ek wolris hiel goed field en doe foel it tsjin.’’ Het is afwachten.

Dat hij beter moet schaatsen dan bij de voorbije twee World Cups, weet Kramer ook. ,,Mar it wie net min mei twa kear 6.11. Ast fanôf myn 18de al myn tiden yn Thialf op in rychje setst, kinst net sizze dat ik ûnder myn nivo prestearje. Ik ha hjir ien kear 6.09 riden en in pear kear 6.10. Hiel fier fan myn bêste tiden sit ik net ôf. Mar oaren dogge it gewoan ek hiel goed. It nivo is yn de breedte is it nivo heger wurden.’’

Met 6.11 won Kramer in het verleden gewoon in Thialf. En een podiumplaats was gegarandeerd. Zijn tweede 6.11 was een kleine twee weken niet eens goed voor een medaille ,,Ach, ik stean eins ek leaver neist it poadium dat op twa as trije’’, grapte hij. Vandaag gaat de jacht op Roest verder. Het zal echter beslist geen strijd tussen enkel Roest en Kramer worden, verwacht de laatste. ,,Dêrmei dochst oaren tekoart.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct