Suzanne Schulting en Epke Zonderland op 'longlist' Sporter van het Jaar

Sportkoepel NOC*NSF heeft zondagmiddag de nominaties bekendgemaakt voor de titel Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische Sporter en Coach van 2018. In elke categorie van de lijst is er op z'n minst één Friese kanshebber.

Het aantal nominaties varieert sterk per categorie. Zo maken zeventien sporters kans op de titel Sportman van het Jaar en kunnen er negen teams met de titel Sportploeg van het Jaar aan de haal gaan. Een vakjury kiest later uit elke elke categorie drie genomineerden. Die worden 2 december onthuld.

De winnaars worden tijdens het Sportgala op 19 december in Amsterdam bekendgemaakt.

Sportman

Sven Kramer, Sjinkie Knegt en Epke Zonderland staan op de lijst voor Sportman van het Jaar. Kramer won op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea zijn derde gouden medaille op de 5000 meter en pakte ook brons bij de ploegenachtervolging. Knegt won in Korea bij het shorttrack een zilveren medaille op de 1500 meter. Bovendien won hij een bronzen plak op het WK en behaalde hij vijf Europese titels. Epke Zonderland werd begin deze maand in Qatar voor de derde keer wereldkampioen op de rekstok.

Sportvrouw

Suzanne Schulting en Ireen Wüst maken bij de vrouwen kans op de titel Sportvrouw van het Jaar. Schulting werd olympisch kampioen op de 1000 meter bij het shorttrack. Het goud was de eerste Nederlandse gouden medaille ooit bij het shorttrack. Schulting won daarnaast brons bij de ploegenachtervolging. Ook won ze op het WK zilver op de ploegachtervolging en op het EK individueel zilver en brons.

Kies je favoriete sportmoment uit de Friese top-30 van 2018
Lees verder

Wüst won olympisch goud op de 1500 meter (haar vijfde Olympische gouden medaille) - en zilver op de 3000 meter en de ploegachtervolging. Ook werd ze tweede op het WK allround.

Sportploeg

In de categorie ploegen zijn zowel de shorttrackers als de langebaanschaatsers met de ploegenachtervolging genomineerd. De relayploeg won met Suzanne Schulting brons op de Spelen en zilver met Schulting en Rianne de Vries op het WK. De vrouwenploeg bij het langebaanschaatsen werd met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra tweede op de Olympische Spelen.

Coaches

Voor de titel Coach van het Jaar staan Daniel Knibbeler, de coach van Epke Zonderland, en Jeroen Otter, de coach van de shorttrackers, op de lijst.

Paralympische sporter

Het Nederlandse dressuurteam maakt kans op de titel Paralympische Sporter van het Jaar. Het dressuurteam, waar onder meer de uit Grou afkomstige Rixt van der Horst deel van uitmaakt, won dit jaar de landenwedstrijd op het WK.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement