Hoeveel kilometer werd er gefietst tijdens de langste Tour de France ooit? Wie deed het vaakst mee aan de Ronde van Frankrijk? En wie was de jongste winnaar? Het zijn vragen die je tijdens een sportquiz zomaar kunt verwachten.

Wie regelmatig deelneemt aan dergelijke quizzen doet er goed aan 1000 x Tour de France te lezen. Zoals de titel al zegt, staat het boekje vol met 1000 feitjes en weetjes over ’s werelds bekendste wielerronde.

Eerst maar eens de antwoorden. De langste Tour was die van 1926, toen de renners maar liefst 5795 kilometers voor de kiezen kregen. Sylvain Chavanel is recordhouder wat aantal deelnames betreft. De Fransman kon er maar geen genoeg van krijgen en stapte negentien keer op.

En de jongste winnaar? Dat is Henri Cornet. In 1904 eindigde hij in juli als vijfde, maar in december kreeg hij alsnog de winst toebedeeld. Onderzoek had aan het licht gebracht dat de eerste vier stiekem de trein hadden genomen. Ze werden uit de uitslag geschrapt. De oudste winnaar is trouwens Firmin Lambot, die bijna 37 was toen hij in 1922 de Tour won.

Auteur Rob van Vuure is een echte bladenmaker. Hij schreef veel over zijn vakgebied en was hoofdredacteur van onder meer Libelle, Viva en Playboy. De Tour de France is zijn hobby, zijn fascinatie. Van Vuure verzamelde in de loop der jaren talloze anekdotes, uitspraken, feitjes en weetjes.

Ze zijn in willekeurige volgorde gebundeld. Van samenhang is nauwelijks sprake, al staan er soms meerdere anekdotes over dezelfde renner of editie van de Tour op dezelfde pagina. Over de zelfmoord van Luis Ocaña bijvoorbeeld. Op 19 mei 1994 haalde hij de trekker over van een pistool dat al een jaar in zijn bureaula lag.

Een maand later hief ex-renner Juan Hortelano in een bordeel in Madrid op verzoek van zijn betreurde vriend het glas met een prostituée. Die er geen weet van had dat er wat as van Ocaña door de whisky was geroerd.

De bloemlezing bevat ook tal van totaal onbelangrijke weetjes die voor niets anders dan een glimlach zorgen. Zo at Federico Bahamontes in 1954 op de top van de Col de la Romeyère rustig een ijsje, omdat zijn voorsprong op de rest gigantisch was.

Verwacht geen diepgravend onderzoek of mooie portretten. 1000 x Tour de France is een boekje dat je zo nu en dan even oppakt voor wat lichte kost. Een echt bladerboekwerk over de hoogmis van het wielrennen. Of zoals Jeroen Wielaert in zijn voorwoord schrijft: een ode aan die ene bijzondere zomerviering van het leven.

loading

Titel : 1000 x Tour de France.

Auteur : Rob van Vuure.

Uitgeverij : Edicola. Prijs: 16,95 euro (160 blz., geïllustreerd).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Recensie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct