Stewards SC Heerenveen dreigen met boycot voor duel met Feyenoord

De stewards van SC Heerenveen zijn woedend op hun club. Een boycot dreigt voor het competitieduel met Feyenoord, aanstaande zondag in het Abe Lenstra-stadion. Mogelijk komt zelfs het doorgaan van de wedstrijd in gevaar.

Aanleiding is een spandoek dat afgelopen zondag, tijdens de competitiewedstrijd tegen Vitesse, in het stadion hing met de tekst ‘Rust zacht Pake, vak 27, paal 8’. Met het doek wilden twee kleinkinderen hun opa een laatste eer bewijzen.

Bovendien paste het spandoek – zo dachten de twee jongens – bij de actie die Heerenveen had georganiseerd. De club vroeg supporters voor de wedstrijd tegen Vitesse om in de twaalfde minuut te gaan staan en applaudisseren voor supporters, die afgelopen jaar waren overleden.

Het doek mocht het Abe Lenstra-stadion echter niet in. Toen het er even later toch hing – een vriend van het tweetal had het doek opgehangen – werd het in de eerste helft door een steward verwijderd. ,,Eén van onze stewards lijkt, bij een zakelijke ingang van het stadion, zelfstandig de beslissing te hebben genomen om het spandoek niet toe te laten tot het stadion”, liet Heerenveen maandagochtend in een statement weten.

Vogelvrij

Juist daarover zijn de stewards verbolgen. Volgens hen was het namelijk niet een individuele actie van een steward. Vanuit de commandoruimte van Heerenveen was namelijk de opdracht gegeven het doek niet toe te laten tot het stadion – en later te verwijderen.

De stewards voelen zich door hun eigen club vogelvrij verklaard. ,,Je wilt niet weten wat wij over ons heen krijgen op social media”, klinkt het. ,,Het spandoek moest in opdracht van de commandoruimte worden verwijderd. Elke steward die zondag met een oortje rondliep kan dit beamen.”

Beladen wedstrijd

Met het statement dat Heerenveen maandagochtend uitbracht, wil de club volgens de stewards zijn eigen straatje schoonvegen over de rug van vrijwilligers. ,,Heerenveen beseft niet dat, doordat ze nu de waarheid verdoezelen, elke steward door hun eigen supporters kan worden aangevallen. Het is te hopen dat Luuc het boetekleed aantrekt. Anders is elke steward zondag het pispaaltje.”


De onvrede is zo groot dat een boycot voor de wedstrijd tegen Feyenoord dreigt. Daarmee komt de wedstrijd tegen de Rotterdammers in gevaar. Feyenoord-thuis is voor Heerenveen namelijk een beladen wedstrijd. De club werkt dan normaal gesproken met een dubbele bezetting van de stewards. Ook worden er extra beveiligers ingehuurd.

Reactie Eisenga

,,Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest”, laat algemeen directeur Luuc Eisenga in een reactie weten. ,,Heerenveen is een club die gedragen wordt door vrijwilligers. Wij staan vierkant achter onze stewards. Eerst moet de emotie uit de discussie. Dan moeten we een beeld krijgen van wat er daadwerkelijk is gebeurd. We moeten elkaar nu niet de zwartepiet toespelen, maar kijken hoe we zoiets in het vervolg kunnen voorkomen. We gaan hier de komende tijd over spreken. We komen hier wel uit.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement