Stenson golfkoning op Royal Troon

De Zweedse golfer Henrik Stenson heeft zondag in Schotland de eerste majortitel in zijn loopbaan veroverd. De veertigjarige Scandinaviër bleek in de finale van het prestigieuze Brits Open op Royal Troon over de sterkste zenuwen te beschikken. Hij versloeg de zes jaar oudere Amerikaan Phil Mickelson na een enerverend man-tegen-mangevecht met drie slagen verschil: 264 tegen 267.

Stenson nam met zijn schitterende triomf, goed voor een winstpremie van dik 1,3 miljoen euro, revanche voor zijn 'nederlaag' drie jaar geleden bij het Brits Open. Mickelson wist de Zweed destijds in een persoonlijk duel om de titel wel te verslaan, dankzij een geweldige slotronde van 66 slagen. Stenson eindigde toen als tweede.

De erelijst van Mickelson telt in totaal vijf majors. Stenson kon tot zijn glorieuze primeur zondagavond in Troon, inclusief een recordscore voor het Brits Open van 20 slagen onder par, alleen pronken met een flink aantal titels op onder meer de Europese Tour (tien) en de PGA Tour (vier). Hij pakte vorige maand nog de hoofdprijs bij het BMW International Open in Pulheim.

Bezinken

Joost Luiten kon zijn grote ambities niet waarmaken bij het Brits Open. De Nederlandse topspeler moest na twee ronden op Royal Troon al naar huis, omdat hij de cut niet had gehaald.

Mickelson had zondag zijn achterstand van één slag op de leidende Stenson al na de eerste hole omgezet in een voorsprong. De Zweed herstelde zich echter knap met drie birdies op rij. Onder meer dankzij een eagle op de vierde hole kon Mickelson tot aan de achtste hole gelijke tred houden met zijn rivaal, die met een birdie op die hole de leiding weer in handen nam.

Van de elfde tot de veertiende hole gingen de twee kanshebbers weer gelijk op. Daarna nam Stenson echter definitief afstand van Mickelson, die een slotronde van 65 liep tegen 63 van de koelbloedige Stenson. De gelukkige winnaar droeg de felbegeerde trofee, de Claret Jug, op aan een goede vriend die vlak voor het begin van het Brits Open aan kanker overleed. ,,Mike, deze is voor jou'', sprak Stenson geëmotioneerd tijdens de huldiging. ,,Het zal wel wat tijd vergen om deze titel te laten bezinken.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement