Springruiters grijpen naast medailles

De Nederlandse springruiters zijn woensdag op de Olympische Spelen van Rio als zevende geëindigd. Ons land trad slechts aan met drie ruiters omdat Jur Vrieling met Zirocco Blue niet meer in actie kwam. Daardoor miste het team een schrapresultaat.

Jeroen Dubbeldam pakte woensdag vijf strafpunten, Maikel van der Vleuten één en Harrie Smolders twaalf. Nederland kwam daarmee uit op achttien punten. Frankrijk pakte goud gevolgd door de Verenigde Staten op zilver. Het brons ging uiteindelijk naar Duitsland. In een jump-off waren onze oosterburen met drie maal foutloos sterker dan de Canadezen die acht strafpunten haalden.

De strijd om de plakken bleef tot de laatste omgang spannend. Brazilië, Duitsland en Canada moesten met hun vierde en laatste combinatie en foutloze rondgang rijden om een bronzen medaille te veroveren. Dat lukte bij de Canadezen en Duitsers.

Vrieling kende een olympisch toernooi vol pech. Zijn paard weigerde bij zijn eerste individuele optreden tot twee keer toe, waardoor hij uit de wedstrijd werd genomen. Zirocco, werd na overleg met bondscoach Rob Ehrens, woensdag niet meer ingezet.

Nederland, de regerend wereldkampioen en vier jaar geleden in Londen zilveren medaillewinnaar, was nog zonder fouten aan de tweede dag van de landenwedstrijd begonnen, net als de teams van de Verenigde Staten, Duitsland en Brazilië. Frankrijk ging de laatste dag in met één strafpunt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement