Spaanse bekerfinale in teken politieke rel

Fans van FC Barcelona mogen zondag in de Spaanse bekerfinale tussen hun club en FC Sevilla niet met Catalaanse separatistenvlaggen zwaaien. Dat heeft de prefect van Madrid, Concepción Dancausa, besloten. Het besluit van de politica, die valt onder de regering van minister-president Mariano Rajoy, heeft tot een storm van protest geleid.

De leider van de Catalaanse regering Carles Puigdemont en Barcelona's burgemeester Ada Colau zien in het besluit een aanval op het recht van vrije meningsuiting en kondigden aan de finale te boycotten. ,,Dit besluit is een eigen doelpunt van de regering'', meldde de Catalaanse krant El Periódico. De Madrileense krant El País sprak van een ,,kolossale blunder''. De separatistenvlag wijkt iets af van de Catalaanse vlag.

Activisten willen uit protest 10.000 Schotse vlaggen onder de Barça-fans verdelen. Zij vinden dat de Schotten, van wie ook een deel voor afscheiding is, door de Britse regering beter worden behandeld. Dancausca heeft haar besluit toegelicht door erop te wijzen dat een voetbalstadion geen toneel moet zijn voor politieke uitingen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement