Snelder redt punt voor handbalsters: 29-29

De Nederlandse handbalsters hebben vrijdag een kostbaar punt gepakt op de Olympische Spelen. Danick Snelder maakte in de slotseconde van de voorlaatste groepswedstrijd tegen Zweden gelijk: 29-29. Oranje houdt zo uitzicht op een plek in de kwartfinale, bij verlies was het een stuk ingewikkelder geworden.

Het was voor Nederland, na de 32-32 tegen Zuid-Korea van woensdag, het tweede gelijkspel op rij. Tegen Zweden nam Angela Malestein vijf treffers voor haar rekening. Sanne van Olphen en Nycke Groot, uitblinkster bij Oranje deze Spelen, scoorden allebei vier keer. Bij Zweden trof Nathalie Hagman veertien keer doel.

Nederland heeft na vier wedstrijden vier punten en staat op de vierde plek in de groep. Als Zuid-Korea later op vrijdag van Frankrijk verliest en hekkensluiter Argentinië wint niet van koploper Rusland, dan is het team van bondscoach Henk Groener zeker van een plek bij de laatste acht.

Strafworp

In de Future Arena wilden de Nederlandse handbalsters de teleurstelling van woensdag zo snel mogelijk van zich af spelen. Tegen Zuid-Korea verspeelde de verliezend WK-finalist woensdag een voorsprong van vijf punten. In de slotseconde kon Lois Abbingh de zege nog veiligstellen, maar ze miste een strafworp.

Nederland nam een voorsprong van 7-5, maar beide landen gaven elkaar in een wedstrijd met een hoog tempo weinig toe. Zweden ging rusten met een voorsprong: 13-16. Net als in eerdere wedstrijden op deze Spelen, begon Oranje voortvarend aan de tweede helft. Zweden scoorde eerst nog, maar met zes doelpunten op rij was het team van Groener volledig terug in de wedstrijd: voorsprong van 19-17. De marge werd nog iets groter (26-23), maar net als tegen de Koreaanse vrouwen niet groot genoeg.

Wereld van verschil

Oranje leek zelfs te verliezen. Groener vroeg kort voor tijd, bij 28-29 een time-out, aan. De allesbeslissende aanval werd daarna uitgevoerd met het gewenste resultaat, dankzij eindstation Snelder: 29-29.

,,Het is een wereld van verschil'', was Henk Groener tevreden over het spel van zijn ploeg in vergelijking met de start van het toernooi, toen Frankrijk te sterk was. ,,Het handbal van Zweden, en ook dat van Zuid-Korea en zondag Rusland, ligt ons beter. Ook zij willen snel spelen.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement