Sloeproeiers Benwyvis kronen zich tot winnaar HT-race

De sloeproeiers van de Benwyvis, thuisbasis West-Terschelling, hebben de 44ste editie van de HT-race gewonnen.

Voorzitter Dirk de Boer van de organisatie maakte de winnaar zaterdag bekend tijdens een feestavond in de haven van Terschelling. De koninginnerit onder de roeisloepraces, die 32 kilometer bedraagt en voert van Harlingen naar Terschelling, werd vrijdag gehouden.

De winnaar bij het sloeproeien is echter niet direct na afloop van de race bekend. Elke boot verschilt namelijk (denk aan bijvoorbeeld aantal roeiers, gewicht, lengte, vorm, ligging) en daardoor bereikt de ene boot andere snelheden dan de andere bij dezelfde inspanning van de roeiers.

Om tot een uitslag te komen worden de boten voorafgaand beoordeeld. De eigenschappen van de sloep worden verrekend met de gemiddeld geroeide snelheid tijdens een wedstrijd. Daaruit komt een wattage ofwel vermogen per roeier. Dat vermogen wordt met een aantal natuurkundige formules weer berekend door de gemiddelde vaarsnelheid, de waterweerstand en het aantal roeiers per sloep.

Kort gezegd wint de sloep met het hoogst geleverde vermogen per bemanningslid. In dit geval was dat de Benwyvis, net voor titelhouder en favoriet Grutte Beat uit Joure en de Zeeleeuw 2 uit Stiens.

Bij de vrouwen zegevierde Pulp Fiction uit Bolsward.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement