Sil It Noch Heve? Het lange wachten van Wiebe Wieling

Vandaag is het 22 jaar, 1 maand en 3 dagen geleden dat er voor het laatst een Elfstedentocht werd geschaatst. Dat is een record. Daarom vandaag het laatste deel van de 11-delige serie: Sil It Noch Heve?

Wiebe Wieling moest onlangs weer een keertje diep zuchten. Hij werd in januari in het schaatsmuseum in Hindeloopen tijdens de presentatie van het boek 8070 dagen – Wachten op een Elfstedentocht geïntroduceerd als een voorzitter die het maar niet lukt de wedstrijd te organiseren waar iedereen smachtend naar uitkijkt. Hij zou graag anders willen, maar is afhankelijk van Moeder Natuur.

Wieling heeft het eigenlijk wel gehad met wachten, hij wil actie. Wat hem betreft was het droogterecord van 8070 dagen deze winter gesneuveld. Hoewel, het kan nog steeds, deze winter. Februari is immers nog maar net onderweg. En van de vijftien edities vonden er acht in februari plaats: in 1912, 1929, 1941, 1947, 1954, 1956, 1985 en die in 1986. Voor een Elfstedentocht anno nu zijn veertien dagen vorst vereist, weet Wieling. Pas als er overal vijftien centimeter ijs ligt, wordt overwogen een tocht te organiseren.

,,Maar’’, wist sporthistoricus Jurryt van de Vooren te melden, tevens de auteur van het zojuist gememoreerde naslagwerk, ,,een voorzitter wacht niet, die is in voorbereiding. Het hele jaar door. En daar kun je aardig druk mee zijn.’’

Pauze in juli en augustus

Wieling (63) beaamt dat. Hij denkt bijna elke dag aan de Elfstedentocht. ,,Mei útsûndering fan july en augustus’’, vertelde hij in Hindeloopen waar hij het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nam. ,,Dan hawwe wy, de iismaster, de rayonhaden, de wedstrydlieder, it bestjoer en ik, ek efkes fakânsje. Dan stiet alles stil. Mar foar en nei it heechseizoen fergaderje wy eltse moanne.’’

Wieling is sinds 14 december 2007 (een dag voor zijn 52ste verjaardag) voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Twee jaar eerder werd hij door Henk Kroes, de man die de laatste Elfstedentocht (die van 1997) uitschreef, voorgesteld als diens beoogde opvolger. De in Menaam geboren schoolbestuurder – Wieling is sinds 2009 voorzitter van het College van Bestuur van OSG Piter Jelles in Leeuwarden – werd in twee jaar tijd klaargestoomd om het Elfstedenbestuur te gaan leiden.

Zelf schaatste Wieling twee keer de Elfstedentocht en was hij er in 2012 dichtbij om de zestiende editie (de eerste was in 1909) aan te kondigen. Die ging ondanks de strenge vorst op het laatste moment niet door omdat er in de Zuidwesthoek onvoldoende ijs lag. Wieling was toen voor even de bekendste Nederlander van het land.

,,Mar ik wit’’, aldus Wieling, ,,it giet net om my. Ik persoanlik bin net populêr, myn funksje is populêr.’’

Weer niet

Voor de duidelijkheid: het Elfstedenbestuur is klaar voor een tocht, zoals elke winter. Dat waren ze al op 1 december. ,,Elk jier op 1 desimber binne wy der klear foar’’, zegt Wieling. Omdat de Elfstedentocht ook met zijn tijd meegaat is er een speciale app ontwikkeld die de weersverwachtingen dagelijks voor het bestuur peilt. De Vereniging Friesche Elf Steden rekent namelijk niet meer op strenge vorst die wekenlang aanhoudt. Aan de hand van de moderne technologie denkt de club toch het optimale uit korte wintertjes te halen.

In die zogenoemde ijsmeet-app kunnen de 46 rayonhoofden en hun assistenten hun meest recente metingen doorgeven en real time de situatie in de andere rayons bekijken. ,,It giet om ûnderlinge kommunikaasje’’, aldus Wieling. Dat is een les die onder meer geleerd is uit 1996, toen er wel een Elfstedentocht had kunnen worden gehouden maar deze werd afgelast omdat er onderling nogal wat verwarring was. Wieling: ,,Wy krije troch de app net mear iis, mar wol mear ynsjoch.’’ Nee, die app is niet voor iedereen. Dat zou chaos in de hand werken, verwacht Wieling.

Ook een les van 1996: er is nog maar één woordvoerder. ,,En dat bin ik’’, aldus Wieling. ,,Fansels mei elk rayonhaad in ynterview jaan. Mar net mear spekulearje wannear’t de tocht ferriden wurdt. Elke útspraak leit tsjintwurdich ûnder in fergrutglês. Dat moatte wy net ha.’’

Als voorzitter en woordvoerder meldt Wieling daarom: ,,Elk jier hawwe wy de hannen fol oan yts wêrfan wy net witte oft it trochgiet. Mar wy binne der klear foar, elk jier wer.’’

Luister hier ook de podcast over de Elfstedentocht.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement