Sifan Hassan, via geleende spikes bij AV Lionitas naar de wereldtop

Sifan Hassan (25) was met overmacht de sterkste in de finale van de 5000 meter bij de EK atletiek in Berlijn. Ze bevestigde haar status als wereldtopper. De weg ernaartoe was lang en begon in Leeuwarden.

Hassan: verbaasd hoe makkelijk het ging
Lees verder

Hassan, geboren in Ethiopië, kreeg in 2013 een Nederlands paspoort. In 2008 kwam ze naar Nederland. Over haar leven daarvóór wil ze niet veel kwijt, vertelde ze in 2014 in de Leeuwarder Courant.

De officiële versie luidt dat Sifan Hassan door haar moeder in de Ethiopische hoofdstad Addis Abbeba op het vliegtuig richting Amsterdam is gezet. Er is ook de versie dat ze bij een oom en tante werd ondergebracht, waarna haar moeder, om geld te verdienen,naar Turkije verhuisde. Sifan Hassan had er op haar twaalfde een gevaarlijke reis door onder meer Egypte en Syrië voor over om weer bij haar moeder te zijn. Via Istanboel ondernam ze in 2008 de reis naar Nederland. Alleen. De toen vijftienjarige Sifan Hassan kwijnde weg in een opvangcentrum in Zuidlaren.

Leeuwarden

Acht maanden later mocht ze naar een opvanghuis in Leeuwarden, waar ze met hulp van de stichting Jade tot rust kwam en kon gaan werken aan een leven met perspectief. Het hardlopen, dat ze in Ethiopië niet in wedstrijdverband beoefende, fungeerde als houvast. ,,Ik had voorbeelden uit mijn geboorteland; ik wist dat ik via hardlopen een bestaan kon opbouwen, zei ze in 2014.'' In het voorjaar van 2009 meldde Sifan Hassan zich bij AV Lionitas.

Sifan Hassan in Leeuwarden bij AV Lionitas.

Daar werd ze goed opgevangen en kreeg ze van alles toegestopt. Hassan rende op de spikes van Yke Schouwstra, die ze mocht lenen. Later kocht Schouwstra nieuwe spikes voor Hassan. ,,In Leeuwarden heb ik geleerd dat er ook mensen bestaan die je kunt vertrouwen. Sindsdien weet ik dat niet ieder mens slecht is. Ik heb er heel veel liefde ontvangen en er geleerd met mensen om te gaan.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement