Slechts formaliteiten scheiden Siem de Jong van een handtekening, die hem de komende anderhalf jaar speler van SC Heerenveen maakt. Wat gaat de 31-jarige aanvallende middenvelder, zoon van een Friese vader, toevoegen aan de selectie van Johnny Jansen?

Vijf landskampioenschappen. Tweemaal de Johan Cruijff Schaal. Een bekertitel. Zesvoudig international van het Nederlands elftal. Ex-aanvoerder van Ajax. Ronduit indrukwekkend is de erelijst van Siem de Jong, die onlangs transfervrij mocht vertrekken bij de Amerikaanse club FC Cincinatti. Eerder stond hij onder contract bij Ajax, Newcastle United, PSV en Sydney FC.

Het rijtje clubs maakt duidelijk dat SC Heerenveen met Siem de Jong een, zeker voor eredivisiebegrippen, grote naam binnenhaalt. Met zijn 31 jaar heeft hij normaal gesproken bovendien nog een paar seizoenen als profvoetballer voor zich.

De Jong krijgt, in het meest ideale scenario, een vergelijkbare rol als Gerald Sibon, Paul Bosvelt en Stijn Schaars eerder hadden in het Abe Lenstra-stadion. Naast de kwaliteitsimpuls waar De Jong voor moet zorgen, brengt hij immers senioriteit met zich mee.

Aanvoelen wat er nodig is in een wedstrijd

Onmiskenbaar weet De Jong wat er op het hoogste niveau wordt gevraagd. Een slimme overtreding, het spel vertragen of juist versnellen, kortom: aanvoelen wat er nodig is in een wedstrijd. Het zijn aspecten van het spel die je leert naarmate er meer kilometers op de teller staan.

Zie hier het verschil met het gros van de spelers bij Heerenveen. Met 22,6 jaar heeft Johnny Jansen zelfs de jongste ploeg van de eredivisie.

Voetballend vermogen

Met zijn neus voor de goal, functionele techniek en uitstekend gevoel voor de ruimtes op het veld vervulde Siem de Jong een hoofdrol bij de vier landstitels van Ajax tussen 2011 en 2014. De Jong was drie jaar later bij PSV eveneens een gewaardeerde kracht, met de kanttekening dat hij in Eindhoven voornamelijk als invaller binnen de lijnen kwam.

Een paar eigenschappen die hem als voetballer typeren: rust aan de bal. Handig in de combinatie. Het slim kiezen van zijn positie. En ook niet onbelangrijk: het vermogen om ploeggenoten beter te laten renderen.

Joey Veerman, om maar een voorbeeld te noemen, ergert zich bij misverstanden op het veld geregeld zichtbaar aan zijn medespelers. Hij weet zich straks met De Jong verzekerd van een extra ploeggenoot die het spelletje begrijpt. Met als mogelijk gunstig neveneffect dat Veerman nóg beter gaat voetballen.

Hoe fit is De Jong?

Niemand twijfelt bij Siem de Jong aan zijn capaciteiten als voetballer. Maar alle mooie perspectieven hangen straks af van ruwweg één vraag: hoe fit is hij?

Een blik op de afgelopen seizoenen leert namelijk dat De Jong relatief weinig heeft gevoetbald. Vanaf het seizoen 2013-2014 speelde hij jaarlijks, alle competities meegerekend, nooit meer dan 1500 minuten per seizoen. Dat zijn amper zeventien volledige wedstrijden per jaar.

De Jong kwam tot half november nog in actie voor FC Cincinnati. Maar succesvol was zijn avontuur niet bij de club, die onlangs als laatste eindigde in de Eastern Conference. De Jong voetbalde uiteindelijk zestien officiële duels, werd vaak vroegtijdig naar de kant gehaald, scoorde niet en gaf geen assists. ,,Het was een moeilijk jaar”, erkende De Jong vorige maand op zijn Instagram-account, toen hij zijn vertrek bij Cincinnati aankondigde. ,,Maar het voelt zinloos om daar in 2020 over te klagen.”

Meer opties voor Jansen

Siem de Jong kan niet alleen als aanvallende middenvelder uit de voeten. Hij geldt ook als een back-up voor Henk Veerman, de onbetwiste eerste spits. Logischerwijs kan De Jong ook als extra spits worden ingebracht, bijvoorbeeld als Heerenveen in de slotfase een doelpunt moet forceren.

De wedstrijden tegen RKC Waalwijk en ADO Den Haag, beide duels eindigden in 1-1, bewezen opnieuw dat dit geen overbodige luxe is. Johnny Jansen heeft simpelweg te weinig keuzemogelijkheden op de bank waarmee hij wedstrijden naar zijn hand kan zetten.

Vooralsnog is Heerenveen nagenoeg gespaard gebleven van blessures of schorsingen in het basiselftal. Maar vroeg of laat loopt elke ploeg daar in het seizoen tegenaan.

Met Siem de Jong haalt Heerenveen een bak ervaring en een voetballer die zich heeft bewezen in de Nederlandse top. Het verklaart waarom hij, ondanks het voorbehoud over zijn fysieke gestel, met open armen wordt ontvangen in het Abe Lenstra-stadion.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Voetbal
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct