Dennis Licht (links), de winnaar van de halve marathon, in actie op het strand van Ameland. FOTO JAN SPOELSTRA

Sfeervol rennen op Ameland

Dennis Licht (links), de winnaar van de halve marathon, in actie op het strand van Ameland. FOTO JAN SPOELSTRA

Ameland was zaterdag het decor voor de veertiende editie van de Adventurerun. Het eiland stond volledig in het teken van deze hardloopwedstrijd voor jong en oud.

Het hardloopspektakel - dat 4400 hardlopers trok - stond helemaal in het teken van de feestdagen. Kerstbomen versierden Nes, het dorp waar zowel de start als de finish was. De geur van glühwein en oliebollen en de vuurkorven op het Kerkplein gaven Ameland een fijne, kerstachtige sfeer.

De Ameland Adventurerun, met de halve marathon als belangrijkste afstand, wordt soms beschouwd als het ‘kleine broertje’ van de Berenloop op buureiland Terschelling. Daar trekt de marathon de meeste aandacht.

Maar Casper van de Kamp (54), op Ameland medeverantwoordelijk voor de organisatie, acht de evenementen aan elkaar gewaagd. ,,De Berenloop heeft een langere historie, maar wij vinden niet dat we in de schaduw staan”, aldus Van de Kamp.

,,Alles verliep heel goed vandaag en ondanks dat we het parcours zwaarder gemaakt hebben, met een extra lus door de duinen, is het parcoursrecord van 1.09,00 op de 21 kilometer ruim verbroken. Dat had ik niet verwacht.”

Cruisecontrol

Op Ameland liep meervoudig Nederlands kampioen Dennis Licht ‘op de cruisecontrol’ van start tot finish aan de leiding. Hij liet de klok stilstaan op 1.06,56. Maar van een walk in the park wilde Licht niets weten. ,,Dat was het zeker niet. Het was letterlijk een avontuur”, zegt de kersverse recordhouder.

,,Maar het ging heerlijk. Ik bleef maar lopen. De nieuwe opzet van het parcours moeten ze zo laten. Dat parcours is uniek. Alleen dat stukje op het strand, tegen de hagel en de wind in, was zwaar”, zei de 33-jarige inwoner van Beekbergen met een door de kou licht bevroren mond.

De weergoden waren het eiland in eerste instantie goed gezind. De zon zorgde voor aangename temperaturen zo halverwege december. Mensen liepen zelfs met de jas open door Nes. En ondanks dat het weer veranderde, was de stemming vanaf de start van de Kidsrun tot ver na de binnenkomst van de laatste deelnemer opperbest.

Ambitieuze winnaar

De Kidsrun over 1 kilometer kende een ambitieuze winnaar. Nadat op de klanken van Europe’s Final Countdown was afgeteld voor het startschot, rende de zevenjarige Jesper Veenstra uit Sint Annaparochie de hele race over 1000 meter op kop. En dat terwijl de nachtrust niet geweldig was geweest. ,,Ik had wat last van slapeloze nachten, maar ik vond het heel leuk. Mijn moeder rent de tien kilometer, dat wil ik later ook doen, denk ik”, sprak de glorieuze winnaar.

De hagelbui halverwege de middag mocht de pret niet drukken. Al was het voor de atleten wel bikkelen, omdat de hagelbui begon toen de meeste atleten over het strand liepen. Ze kregen de volle laag. ,,Deze hagelbui had ik niet gezien op Buienradar. Gelukkig had ik de wind in de rug”, zei Jessica Oosterlo uit Appelscha, de 27-jarige winnares van de halve marathon bij de vrouwen.

'Een en al gezelligheid'

,,Het was mijn eerste Adventurerun, dus ik wist niet hoe het zou zijn’’, zei Oosterloo. ,,Ik hoorde vooraf dat het zwaar zou zijn en dat bleek ook het geval. Ik kwam hier om te winnen, maar had geen streeftijd.’’ Oosterloo won in 1.18,50.

Meervoudig Adventurerun-winnaar Erik Negerman kwam als vierde over de meet. De voormalig inwoner van Bolsward kon er mee leven. ,,Dennis was gewoon sneller en je kunt niet altijd winnen”, zei Negerman, vorige maand de sterkste in de halve marathon van Terschelling.

Negerman vindt het leuk dat de Adventurerun, in tegenstelling tot de Berenloop, op zaterdag gehouden wordt. ,,Nu kan ik vanavond nog lekker even een biertje doen. Het is hier een en al gezelligheid. Het hele eiland staat in het teken van de Adventurerun. Iedereen die hier komt, doet mee. Dat geeft extra sjeu aan de wedstrijd.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct