Schulting en Zonderland bij laatste kanshebbers Sporter van het Jaar

Shorttrackster Suzanne Schulting uit Heerenveen maakt nog steeds kans om later deze maand te worden gekroond tot Sportvrouw van het Jaar. Turner Epke Zonderland kan opnieuw Sportman van het Jaar worden. Beiden staan op de eindlijst van kanshebbers.

Schulting veroverde op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea het eerste Nederlandse shorttrack-goud in de geschiedenis. Ook won ze brons bij de ploegenachtervolging.

Op het WK veroverde ze ook nog een zilveren medaille met de ploegachtervolging en op het EK viel haar individueel zilver en brons ten deel.

Wüst, Kramer en Knegt niet

Haar concurrentes zijn schaatsster Jorien ter Mors en wielrensters Anna van der Breggen (wereldkampioen op de weg) en Annemiek van Vleuten (wereldkampioen tijdrijden). Schaatsster Ireen Wüst (goud op de 1.500 meter op de Spelen) stond ook op de shortlist, maar behoort niet langer tot de kanshebsters.

Zonderland werd al vier keer uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Met Zonderland zijn motorcrosser Jeffrey Herlings en schaatser Kjeld Nuis genomineerd voor de titel van Sportman van het Jaar. Het is voor beiden de eerste nominatie.

Herlings werd wereldkampioen in de MXGP door zeventien van de negentien grand prixs waar hij aan deelnam te winnen. Nuis won bij de Olympische Spelen van Pyeongchang zowel de 1.000 als de 1.500 meter. Sven Kramer en Sjinkie Knegt zijn afgevallen in de verkiezing.

Andere nominaties

Voor de prijs Coach van het Jaar komt Jeroen Otter, trainer van de shorttrackers, in aanmerking. Ook Raemon Sluiter, coach van tennisster Kiki Bertens, en schaatstrainer Jac Orie zijn genomineerd.

De strijd om de titel Sportploeg van het Jaar gaat tussen de hockeysters, de teamsprinters bij het baanwielrennen en 49erFX-zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz, die allemaal wereldkampioen werden.

Snowboardster Bibian Mentel sleepte op de Paralympische Spelen twee gouden medailles in de wacht. Zij is met rolstoeltennisster Diede de Groot, die drie van de vier grandslamtitels won, en de rolstoelbasketbalsters genomineerd voor de titel Paralympische Sporter van het Jaar.

Sportgala

De winnaars worden tijdens het Sportgala op 19 december in Amsterdam bekendgemaakt. Dan mogen de sporters en coaches hun stem uitbrengen. Dit bepaalt voor 50 procent wie wint. De andere 50 procent wordt bepaald door een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement