Mathias Schils.  FOTO HENK JAN DIJKS

Schils: 'Ik klop mezelf niet direct op de borst'

Mathias Schils. FOTO HENK JAN DIJKS

Een seizoen van ups en downs: het geldt voor zowel Cambuur als Mathias Schils. De Belg heeft zijn plekje nu weer veroverd.

Schils, een 24-jarige bescheiden voetballer uit Hasselt, kwam vorig jaar over van Lommel. Met die ploeg degradeerde hij, waarna een transfer naar Cambuur uitkomst bood. De middenvelder kreeg direct het vertrouwen van de toenmalige trainer Marinus Dijkhuizen.

Dipje

Na acht wedstrijden, Cambuur draaide niet lekker en verloor tegen FC Emmen voor de derde keer, greep Dijkhuizen in. Hij haalde Schils eruit en passeerde hem van begin oktober tot eind november. De coach sprak van een dipje bij zijn pupil, die het niet met die lezing eens was. ,,Ja, dat heeft hij gezegd”, blikt Schils terug.

,,Maar het was voor mijn gevoel één mindere wedstrijd. Met het team liep het ook niet zo goed, ik vond het niet terecht dat ik eruit ging. Dat heb ik ook met de trainer besproken, maar de keuze was aan hem.”

'We moeten eerst bescheiden blijven, nog niet aan promotie denken'

Schils kwam op 24 november weer in de ploeg en stond de daaropvolgende vijftien wedstrijden in de basis. Na de winst op Almere City (9 maart) volgden vier lange weken op de bank. Het kwam onverwacht voor de Belg, zeker na een overwinning. ,,Hij (trainer René Hake, red.) moest keuzes maken, kreeg ik te horen. Dat heb je dan te accepteren.” Helemaal begrijpen deed Schils het niet. Never change a winning team was op dat moment even geen adagium van Hake.

Sinds de terugkeer van Schils in de basis, is het met Cambuur ook beter gaan lopen. Is hij dan de benodigde metselaar die de gaten dicht? ,,Ik ga mezelf niet direct op de borst kloppen en zeggen dat het aan mij ligt dat we winnen. Wel denk ik belangrijk te zijn voor het evenwicht in de ploeg. Ik probeer zoveel mogelijk ballen te veroveren en in balbezit mijn steentje bij te dragen.”

Roteren

Ook vrijdagavond tegen Helmond Sport mag Schils vanaf het begin meedoen. De ploeg speelde vorige week goed tegen FC Dordrecht (0-3 winst, red.). ,,De trainer is niet geneigd veel te veranderen. Hij roteert op trainingen wel veel, om niet aan de andere jongens te laten zien dat hij sowieso voor die andere elf kiest. Ik zou het zelf ook fijn vinden: je hebt het gevoel dat je erbij hoort en de kans krijgt om te spelen als iemand wegvalt.”

Wat zijn eigen ontwikkeling betreft, is Schils gematigd tevreden. Hij is naar eigen zeggen een betere voetballer geworden in Nederland, maar heeft ook gezien dat zijn statistieken niet voor zich spreken. Twee doelpunten (verdeeld over de competitie en de beker) en drie assists: het is een magere oogst voor een speler die minstens acht keer wilde scoren.

Dat weet Schils nu ook. ,,Het is niet slecht, maar ik heb de lat iets te hoog gelegd. Het is ook afhankelijk van welke positie je in het veld hebt en welke opdrachten je krijgt. Er was een periode dat ik iets aanvallender speelde en vaker in scoringspositie kwam. Als voetballer en ook als mens heb ik wel stappen gezet. Dat is ook de reden dat ik naar Nederland kwam.”

Punt nodig

Schils voetbalde eerder bij Sint Truiden en Lommel SK en bleef altijd thuis wonen. Sinds zijn komst naar Leeuwarden veranderde dat. Het gemis van zijn vriendin is wel een minpuntje voor de voetballer, die nooit problemen had met settelen. ,,Ze zou hiernaartoe komen, maar heeft sinds kort werk in België gevonden. Zij moet ook aan haar carrière bouwen en ik doe dat ook. We zullen zien hoe we het in de toekomst gaan regelen. Ik rijd af en toe naar België, maar voor het herstel is het niet goed om drie uur in de auto te zitten en weer drie uur terug te rijden. Maar het is nog altijd fijn om ook eens thuis te komen en mijn familie en vrienden te zien.”

Cambuur heeft nog een puntje nodig om de play-offs definitief veilig te stellen. Met wat geluk kan het zelfs een ronde overslaan, maar dan moet FC Emmen, momenteel twee punten boven Cambuur, wel punten verspelen.

De reeks van vier overwinningen was absoluut nodig om uit de negatieve spiraal te raken en de doelstelling – nacompetitie – te behalen. ,,Het heeft er slecht uitgezien, maar nu is het ineens positiever. Wij hebben niks te verliezen in de play-offs en in de huidige flow kunnen we ver komen. Maar aan promotie moeten we nu niet direct denken. We moeten eerst bescheiden blijven en zien wel hoe ver we komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct