Schijfremmen blijven in de ban

Schijfremmen blijven verboden in het wielerpeloton. De internationale wielrenunie UCI besloot tijdens een tweedaags overleg in Lausanne de omstreden remmen in de ban te houden. Begin april werden schijfremmen met onmiddellijke ingang verboden, nadat de Spaanse wielrenner Francisco Ventoso een diepe vleeswond had opgelopen toen hij tijdens Parijs-Roubaix in aanraking kwam met zo'n dunne metalen schijf.

Een aantal ploegen, waaronder de Nederlandse formatie Roompot, was dit seizoen juist overgestapt op schijfremmen. Op aandringen van de AIGCP, de associatie waarin de wielerploegen zijn verenigd, besloot de UCI vrijdag het verbod te handhaven. In het mountainbiken zijn dit soort remmen wel toegestaan.

De UCI nam vrijdag bovendien een aangescherpte ethische code aan. Daarin is onder meer een maximaal aantal termijnen opgenomen voor de UCI-voorzitter. Het bestuur besloot tevens het prijzengeld op de WK voor mannen en vrouwen helemaal gelijk te trekken. Dat gold al voor de individuele onderdelen, maar nog niet voor de ploegentijdrit voor merkenteams. Vanaf het komende WK in Qatar is dat wel zo.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement