Scherpschutter Van Amersfoort kan zijn geluk niet op

FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Pelle van Amersfoort (21) schoot zaterdag twee keer raak. Eerst in jagersoutfit, daarna als man van de wedstrijd in het shirt van SC Heerenveen tegen NAC (1-0).

Het was in zijn beleving een volmaakte dag, een dag die Pelle van Amersfoort zich de rest van zijn leven vermoedelijk zal herinneren.

Om half zeven ging zaterdagochtend zijn wekker. Hij kon nog even blijven liggen, maar wilde niet te laat zijn. Om kwart voor negen kwam de zon op. Tegen die tijd zouden hij en een collega-jager al lang en breed in camouflagepak op een stuk land bij Grou moeten zitten.

,,Daar barst het van de ganzen”, verklaarde hij zaterdagavond breed grijnzend. ,,Om half elf is het gedaan met de vlieguren van de ganzen. Dan beginnen ze te foerageren en blijven ze op het land. Dan kun je het als jager wel vergeten.”

Hij was op tijd. ,,Vaak ga je als voetballer in een hotel zitten op de dag van de wedstrijd. Beetje wandelen, beetje rusten. Ik ga jagen om te ontspannen en een fris koppie te krijgen. Ik houd ervan en doe het zo vaak ik kan. Vanaf zonsopkomst mag het.”

,,Je zit gewoon stil en bukt. Voorzichtig, want je hoeft maar een beweging te maken en ze zijn weg. Op een gegeven moment beginnen ze in V-formatie te vliegen. Dan kies je er eentje uit. Omdat jonge ganzen het lekkerst zijn, probeer je die te schieten.”

Vooroordelen

Zo ook zaterdag. Van Amersfoort, sinds september in bezit van een jachtakte, schoot raak met zijn hagelgeweer. Een jonge kolgans was het haasje.

,,De man met wie ik mee was, heeft ‘m mee naar huis genomen. Hij maakt er ganzenborst of rollade van. De gans heeft een prachtig leven gehad, heeft altijd in alle vrijheid kunnen eten wat hij wilde. Hij had het veel beter dan kippen in de pluimveehouderij. Die leven op een vierkante meter.”

,,Over jagen bestaan veel vooroordelen. Dat het puur voor de fun zou zijn bijvoorbeeld. Onzin. Hazen laten we bijvoorbeeld lopen. Die wensen we een goede kerst, want met de hazenstand gaat het niet zo goed.”

Om elf uur was Van Amersfoort zaterdagmorgen weer thuis.

,,Ik heb een broodje gegeten en ben nog een paar uurtjes lekker gaan slapen. Het jagen zit het voetbal niet in de weg. Ik zou ook niet zijn gegaan als de wedstrijd om drie uur ‘s middags was begonnen. Ik heb het mooiste beroep van de wereld, maar doe ook naast het voetballen wat ik leuk vind.”

De jacht bleek zelfs de ideale voorbereiding op een voetbalwedstrijd die hij in zijn eentje besliste. Tien minuten na de pauze kreeg hij de bal in zijn voeten geschoven door NAC-speler Mounir El Allouchi.

Ultieme beloning

Het was een fijn cadeau en Van Amersfoort pakte het zonder dralen uit. Het doelpunt was de ultieme beloning voor de speler die dit seizoen heel lang moest wachten op een echte kans.

Lang kwam Van Amersfoort in de plannen van trainer Jurgen Streppel niet meer voor. Ondertussen raakte hij ook nog eens zijn plek in de selectie bij Jong Oranje kwijt.

Pas tegen PEC Zwolle, op 25 november, kreeg hij zijn eerste basisplaats. Vorige week tegen VVV was hij weer reserve, maar tegen Feyenoord (woensdag) en NAC kon Streppel niet om hem heen.

,,Je wilt belangrijk zijn voor het team”, zei hij. ,,Ik ben altijd keihard blijven werken om de trainer te overtuigen. Gas geven is de beste manier om een teleurstelling te verwerken. Sommige voetballers die er naast komen te staan, dwarsbomen de boel. Ik niet, ik zal het team nooit in de steek laten. Ik ben fitter dan fit, scherp en sterk op de trainingen. Dat voelt heel prettig. Nu speel ik weer. En het team weet sinds vandaag ook dat ik kan scoren.”

Dat laatste wil Van Amersfoort vaker gaan doen. Zijn laatste treffer voor zaterdag dateerde van 4 april, vorig seizoen dus. Toen maakte hij in de thuiswedstrijd tegen Sparta het eerste van drie doelpunten.

,,Tegen Feyenoord kreeg ik ook een kans. Die moest ik eigenlijk al maken. Gelukkig is het vandaag gelukt. Daarom ben ik enorm opgelucht.”

De Noord-Hollander, die zaterdag overigens te weinig werd gevonden door zijn teamgenoten, geniet van de vrij rol die hij heeft op het veld. ,,Diepgaan, in de bal komen, naar buiten, naar binnen. Een verdediger moet heel veel keuzes maken.”

Compliment

Heerenveen speelde trouwens niet best tegen NAC. Sterker, in de tweede helft lag had de ploeg uit Breda meer balbezit en trok de thuisploeg zich veelal terug op eigen helft.  ,,Als het soms niet lukt, moet je terug”, zei Van Amersfoort.

,,Tegen Feyenoord hebben we laten zien dat we met Henk Veerman in de spits heel goed op de counter kunnen spelen. We zetten soms nog steeds wel hoog druk, maar niet de hele wedstrijd meer. We zien in dat het even anders moet.’’ Afsluitend: ,,Dat is een compliment waard aan de ploeg.”

En daar ging hij, de man die zijn geluk niet op kon.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct