Sanneke de Neeling viert feestje na achtste plaats, De Jong tankt vertrouwen

Ontspannen deed Antoinette de Jong zaterdagmiddag haar verhaal over de 1000 meter. Op het grote scherm in de mixed zone was de laatste rit bezig. Achter De Jong keek Sanneke de Neeling gespannen toe. Een oerkreet volgde toen Daria Katsjanova haar tijd niet verbeterde.

De schaatsster uit het Friese gewest vierde een klein feestje. De achtste plaats betekent dat ze de A-status krijgt. Met andere woorden, De Neeling krijgt een minimum inkomen om haar sport te bekostigen. ,,Dit is echt fantastisch jubelde de sprintster.’’

De lach die niet van haar gezicht was te krijgen, sierde ook het gelaat van haar coach Henk Hospes. Voor een schaatsster in het Friese gewest is de A-status zo belangrijk. Sporters moeten immers betalen om er te mogen schaatsen. Een gegarandeerd inkomen, hoe klein ook, maakt alles een stukje makkelijker.

Gekomen als reserve

Het werd zodoende een onwerkelijke dag voor De Neeling. Ze was naar Inzell gekomen als reserve. ,,Mar fanemoarn hat se traind as soe se de 1000 meter ride’’, zei Hospes. ,,Nei de training hearden we dat se ek echt ride mocht.’’

Ireen Wüst zegde af, omdat die zich optimaal wil prepareren voor de 1500 meter van zondag. De Neeling greep het cadeautje met beide handen aan. De 1.14,95 was goed voor een feestje in het gewestelijke kamp.

De Jong nog nooit sneller

Ook Antoinette de Jong was blij. Zij werd zesde in 1.14,70. Sneller reed ze nog nooit op de 1000 meter. Het geeft haar vertrouwen voor de 1500 meter van zondag. Dat lêste rûntsje kin ik ek altyd wol aardich troch traapje’’, zei ze vooruitblikkend op haar vierde en laatste afstand.

Ja, haar gevoel was goed. ,,Ik makke in misslach yn it begjin, mar ik ried in rûntsje 27,4. Dat is myn rapste oait. Dit wie in goeie waarming-up.’’

De Jong merkt dat haar tankje steeds iets leger raakt. ,,Mar ik ha no genôch tiid om te herstellen.’’ Wie weet zit er na twee zilveren plakken nog iets meer voor haar in.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement