Samantha Stolker aasde al jaren op de Gouden Swipe. Eindelijk won ze maandag in Joure de prestigieuze drafsportprijs voor amateur-rijdsters.

Op het laatste rechte stuk tot de finish was het zo duidelijk als wat. ‘Je gaat ’m winnen!’, riep Hiltje Tjalsma haar rivale Samantha Stolker (31) toe. Dat kon inderdaad niet missen, wist ook Stolker zelf. Het paard waarmee ze over de Jouster piste denderde, Annabella LCH, was in de strijd om de Gouden Swipe simpelweg de snelste. Ze had, als het nodig was geweest, nog wel een rondje voluit gekund.

In het verleden werd Stolker driemaal tweede. Steeds finishte ze achter Hiltje Tjalsma, die de prestigieuze koers voor amateurrijdsters al zeven keer op haar naam schreef. Het voelde fijn, vertelde Stolker, dat de rollen nu eindelijk eens omgedraaid waren. ,,Deze kan ik mooi afvinken.”

‘De mooiste van allemaal’

De Gouden Swipe is niet zomaar een prijs. ,,Dit is de koers die iedere amatrice graag wil winnen, in Nederland de mooiste van allemaal. En als je uit Friesland komt, zoals ik, dan is het zelf nog ietsje mooier.”

Stolker, regerend Europees kampioene, komt uit Gorredijk. Haar ouders wonen er nog. Zelf trok ze jaren geleden de Afsluitdijk over. Ze resideert en werkt in Zuidoostbeemster. ,,Ik ben niet zo’n uitbundig type. Dat ik heb gewonnen, moet ik nog even goed tot me laten doordringen. Maar ik vind dit echt geweldig hoor.”

'Dat ik heb gewonnen, moet ik nog even goed tot me laten doordringen'

In normale tijden wordt de belangrijkste Nederlandse koers voor amatrices in de zomer afgewerkt. Dat had in principe ook dit jaar gekund. Maar de Harddraverij- en Renvereniging Joure was geïrriteerd door de strenge corona-eisen die de gemeente De Fryske Marren stelde om maximaal 250 toeschouwers te kunnen ontvangen. Gevolg: de organisatie liet bij de meeting in juli helemaal geen publiek toe.

Het bestuur van de Jouster drafsportclub besloot bovendien, mede op aandringen van de rijdsters, de strijd om de Gouden Swipe dan maar in de herfst, tijdens de Merke-koersen, te houden. Maandag dus. Na een goed gesprek tussen gemeente en vereniging was de kou eerder al uit de lucht.

Publiek

Veel publiek was er nog altijd niet: ruim 200 mensen langs de kant en zo’n 150 op het middenterrein, in en rond de sponsoren-tent. In coronaloze tijden staan er doorgaans duizenden liefhebbers rond de Jouster grasbaan.

,,Mar wy binne sjoen de maatregelen dy’t it kabinet no wer naam hat, al lang bliid dat der hjoed yn elk gefal noch wat minsken wienen”, zei voorzitter Klaas de Wrede. ,,Wy wienen krekt op tiid, soest sizze kinne.”

Burgemeester Fred Veenstra constateerde op een gegeven moment overigens dat lang niet iedereen van de vips zich aan de regels hield. Te veel mensen stonden. De afspraak was dat ze zoveel mogelijk op hun plek moesten blijven zitten.

,,Ik ha eefkes mei it bestjoer praat en sein dat it sa net goed gie”, verklaarde Veenstra. ,,Doe is der wat omroppen, binne der ekstra stuollen delset en hat de befeiliging de minsken der op wiisd dat se sitten gean moasten. Dêrnei gie it prima. It is moai dat dit trochgean koe.”

'Ik ha eefkes mei it bestjoer praat en sein dat it sa net goed gie'

Natuurlijk, de sfeer was niet zoals die hoort te zijn op een van de hoogtijdagen van de Friese drafsport. ,,Heel jammer”, zei Samantha Stolker. ,,Maar de waarde van deze overwinning wordt er niet minder om. Deze prijs heb ik binnen.”

Bijna letterlijk trouwens. De Gouden Swipe hangt altijd, op die ene dag per jaar na, in het gemeentehuis. De winnares krijgt een miniatuur-variant. Stolker nam de echte per abuis mee naar de vrachtwagen, toen ze de baan verliet. Appie Bosscha, de trainer van Annabella in Oranjewoud, had het ding ter waarde van zo’n 25.000 euro al in de cabine liggen.

,,Het was de bedoeling dat ik met de zweep in de hand even een rondje zou maken voor de aanwezigen en ’m dan weer zou afgeven”, zei Stolker. Lachend: ,,Wist ik veel… Ik dacht: ze komen de zweep wel halen.” Dat laatste gebeurde uiteindelijk ook. ,,Ze moeten hebben gedacht dat ik ermee vandoor zou gaan.”

Hiltje Tjalsma, afkomstig uit Blauwhuis en woonachtig in Wolvega, kon wel leven met haar tweede plaats. Met Iyan Stardust werd ze op waarde geklopt. ,,Yn myn belibbing haw ik dien wat ik dwaan moast”, zei ze. ,,It hynder fan Samantha wie gewoan better.” Volgend jaar gaat ze opnieuw op jacht naar haar achtste zege. ,,Ik stribje dernei om de Gouden Swipe úteinlik tsien kear te winnen en miskien wol faker.”

Gretha Posthumus uit Gorredijk werd vierde met Immortality. De toto-omzet in Joure bedroeg 54.000 euro. In totaal waren er acht koersen. In de tweede kwam pikeur André Bakker uit Wolvega met Joan Collins als eerste over de meet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Paardensport
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct