Sagan spurt naar zege en Froome pakt seconden

De Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan zette woensdag de elfde etappe in de Ronde van Frankrijk op indrukwekkende wijze naar zijn hand. De renner van Tinkoff wist in de slotfase van de rit naar Montpellier weg te rijden uit een voortrazend peloton en een massaprint te voorkomen.

De drager van de groene trui kreeg drie renners mee in zijn wiel, van wie geletruidrager Chris Froome de opvallendste was. Met de Poolse hardrijder Maciej Bodnar en Froomes meesterhelper Geraint Thomas reed het kwartet de laatste kilometers de longen uit het lijf. Sagan won in de eindsprint van Froome, die met bonificatie twaalf seconden uitliep op zijn naaste belagers Adam Yates, Daniel Martin, Nairo Quintana en ook Bauke Mollema.

Het was de tweede ritzege in deze Tour van Sagan en zijn zesde in totaal. De groenetruidrager sprak na de rit van 'gekkenwerk'. ,,Dat de groene en de gele trui wegrijden uit het peloton op 15 kilometer van de finish in een sterke wind, kun je niet plannen. Ik had nooit gedacht dat we het zouden volhouden, toch gebeurde het.''

Verrassing

Froome verraste voor de tweede keer in deze Tour met een onverwachte versnelling. Afgelopen zaterdag trok hij ten aanval in de afdaling van de Peyresourde en deelde hij de eerste tik uit aan zijn concurrenten.

De vlakke etappe van woensdag over 162,5 kilometer door Zuid-Frankrijk kende letterlijk een stormachtig verloop. Enkele renners, onder wie Thibaut Pinot, werden in de beginfase door de straffe wind van hun fiets geblazen. Twee renners waren toen al op avontuur gegaan. De Franse kampioen Arthur Vichot (FDJ) en de Australiër Leigh Howard (IAM) maakten vanaf de eerste kilometers tempo met de wind schuin in de rug en kregen enkele minuten voorsprong.

Peloton

Na 100 kilometer werden de twee vluchters bijgehaald door het jagende peloton, dat door de harde wind in brokken uiteenviel. Op een goed moment telde de koers vijf waaiers. Alle belangrijke klassementsrenners zaten echter in de voorste groep, evenals de topsprinters.

Op 30 kilometer van de finish smolten alle groepen weer samen tot één peloton en de verwachte massasprint leek in de maak. Totdat Sagan en Froome hun kleine coup pleegden. Mollema was alert mee in de voorste groep en klom naar de vijfde plaats in het klassement.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement