Sablikova slaat aanval Wüst af

Martina Sablikova heeft zondag bij de EK allround in Minsk een aanval van titelhoudster Ireen Wüst op haar leidende positie afgeslagen. De Tsjechische schaatsster versloeg de viervoudig kampioene in de negende en laatste rit van de 1500 meter met miniem verschil: 1.57,00 tegen 1.57,01.

Op de afsluitende 5000 meter moet Wüst later op zondag 5,12 seconde goedmaken op Sablikova om haar titel alsnog te prolongeren. De kans daarop is klein. Sablikova is olympisch en wereldkampioen op de 5000 meter, een afstand die haar Brabantse rivale niet vaak en ook niet meer zo graag rijdt.

Antoinette de Jong handhaafde zich in het klassement op de derde plaats. De twintigjarige ploeggenote van Wüst versloeg Marije Joling in een onderling duel eveneens met een geringe marge: 1.58,80 tegen 1.58,90. Joling, die door een ongunstige baanwissel onderweg nogal wat snelheid verloor, kon een sterke slotronde net niet bekronen met de ritzege. De Jong staat op 12,49 seconden van Sablikova, Joling zakte in de tussenstand van de vierde naar de vijfde plek, op 15,42 van de eerste plaats.

De eerste Nederlandse schaatsster in de eindstand van de EK plaatst zich voor de WK allround begin maart in Berlijn. De tweede rijdster van Oranje in het eindklassement in Minsk kwalificeert zich eveneens, mits ze een podiumplaats heeft. De Jong krijgt in haar strijd om de derde plaats op de 5000 meter ook nog concurrentie van de Noorse Ida Njatun, die als nummer vier van het klassement minder dan 2 seconden moet goedmaken op haar Nederlandse rivale. Njatun eindigde op de 1500 meter met een tijd van 1.58,51 als derde achter Sablikova en Wüst.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement