Pier Sikma, doelman van het teruggekeerde eerste zondagelftal van SC Joure: ,,We moeten maar eens zien wat we kunnen presteren.’’ FOTO SIMON BLEEKER

SC Joure: Terug op zondag, zonder plan

Pier Sikma, doelman van het teruggekeerde eerste zondagelftal van SC Joure: ,,We moeten maar eens zien wat we kunnen presteren.’’ FOTO SIMON BLEEKER

Het vlaggenschip van de zondagtak van SC Joure is na een jaar terug op de velden. In de vijfde klasse, als een ‘prestatie-recreatie-elftal’.

Van spelen in de top van het amateurvoetbal, met onder andere onvergetelijke wedstrijden in het landelijke bekertoernooi, naar voetballen in de vijfde klasse. Zo staat het eerste zondagelftal van SC Joure er momenteel voor. Dat komt omdat de club het team voor vorig seizoen terugtrok. Wie vervolgens weer een standaardteam inschrijft, moet onderaan de voetballadder beginnen.

Geen plan

,,Het is nu een prestatie-recreatie-elftal’’, aldus Pier Sikma, de 35-jarige doelman van het Jouster zondagelftal. ,,Dit is zo gekomen omdat de huidige spelersgroep het graag wilde en de zondagcommissie ook. Er is geen plan om binnen afzienbare tijd weer op hoog niveau te spelen.’’

Sikma is op het oude nest teruggekeerd na een uitstapje naar ONS Sneek. Daar fungeerde hij als derde keeper binnen de A-selectie van de club die uitkomt in de derde divisie. Sikma verdedigde tot dat moment meestal het doel van het tweede elftal van Joure.

Meer voetbal op zaterdag

De aftakeling van het Jouster prestatievoetbal maakte de inwoner van Scharsterbrug van nabij mee. Hij voorziet dat er steeds meer gevoetbald gaat worden op zaterdag. ,,Er is voor de zondag minder en minder animo. Mannen willen op die dag tijd hebben voor andere dingen. Ik denk dat op termijn op zondag alleen nog maar recreatief wordt gevoetbald. Je ziet nu al dat de zaterdag tweede klasse sterker is dan de tweede klasse zondag.’’

Ook bij SC Joure stond men steeds minder achter het zondagvoetbal. Sikma: ,,Dit had als gevolg dat pas laat werd begonnen met het zoeken naar een trainer en naar nieuwe spelers. Dat duurde vorig jaar lang en daarom haakten steeds meer spelers af. Noodgedwongen moest vervolgens de stekker eruit.”

Buitenkansje bij ONS

Dat leverde Sikma overigens wel een mooie ‘transfer’ op, want ONS trok aan de bel. De club wist dat bij Joure een doelman was vrijgekomen. ,,Toen ik van de belangstelling hoorde, dacht ik dat het een grap was. Maar daarna werd ik gebeld door Leo de Wagt van de technische commissie. Ik mocht op gesprek.”

Het was een buitenkansje voor Sikma. ,,Ik heb vaak in de derde en tweede klasse gespeeld en dan is zo’n stap in de herfst van je carrière een unieke kans om nog te ruiken aan een hoger niveau. We kwamen bijvoorbeeld in het stadion van Almere City. Dat was een mooie ervaring.”

Toen hem echter duidelijk werd dat Joure weer een eerste zondagelftal wilde formeren, was de keuze voor een terugkeer snel gemaakt. ,,Ik kon nog een jaar bij ONS spelen en dan maar hopen op mijn kans. Maar ik wilde liever terug om met vrienden en bekenden lekker wekelijks te spelen. Weliswaar lager dan Joure op zondag gewend is, maar we moeten eerst maar zien wat we op dit niveau kunnen presteren.”

Serieuze inslag

Op zaterdag voetballen en dan ‘s avonds de kroeg in, dat hoeft niet per se meer voor Sikma. Hij voetbalt met serieuze inslag. ,,Ik ben 35, dan hoef je niet altijd meer naar de kroeg.’’ Lachend: ,,Maar soms nog wel hoor.’’

Hoe dan ook is hij benieuwd wat zijn elftal kan. Zondag werd de competitie begonnen met een gelijkspel: thuis 2-2 tegen het Leeuwarder Flamingo’s. Sikma: ,,In deze vijfde klasse wil onze trainer August Kuipers wel eens zien of spelen voor het kampioenschap tot de mogelijkheden behoort.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct