Ulysses Llanez bekeek het duel van SC Heerenveen met Willem II vanaf de tribune. De 19-jarige vleugelaanvaller kan niet wachten zelf op het veld te staan.

Hij zag zijn nieuwe ploeggenoten sleuren. Werken. Vechten voor elkaar. Maar bovenal zag Ulysses Llanez hoeveel ballen de vleugelaanvallers Arjen van der Heide en Couhaib Driouech kregen in het gewonnen thuisduel met Willem II (2-0).

Voor een deel lag dat aan de tegenstander, maar het had ook alles te maken met de speelwijze van Heerenveen. ,,Van verdediging naar het middenveld, om vervolgens zo snel mogelijk de vleugelaanvallers op te zoeken”, zegt Llanez. ,,Het eerste halfuur kregen de aanvallers van Heerenveen zo’n tien keer de kans om hun directe tegenstander op te zoeken. Ik beeldde me op de tribune in hoe dat voor mij zou zijn. Want dat is namelijk precies de manier waarop ik wil voetballen.”

Basisspeler

Heerenveen haalt Llanez, aldus technisch manager Gerry Hamstra, voor de basis. De snelle en technisch vaardige aanvaller kan op beide zijkanten uit de voeten. Natuurlijk blijft het afwachten of de Amerikaan straks meteen van meerwaarde is. Maar Llanez maakte dinsdag tijdens zijn presentatie in ieder geval duidelijk dat het aan zijn drive en ambitie niet zal liggen.

Llanez was zeventien jaar, toen hij Los Angeles, waar hij voetbalde voor LA Galaxy, verruilde voor Wolfsburg. Na een stage van drie maanden tekende hij een contract bij de Bundesligaclub. ,,Mijn familie en vrienden heb ik allemaal achtergelaten om te slagen als profvoetballer.”

Trefzeker bij debuut

Loeizwaar waren zijn eerste maanden in Duitsland. ,,Ik moet terug naar huis. Dat was het enige waaraan ik kon denken”, bekent Llanez. ,,Lang heb ik gedacht dat dit de slechtste beslissing uit mijn leven was. Pas na de eerste trainingen ging het beter. Toen dacht ik: nu teruggaan naar Amerika, dat is de enige beslissing die nóg slechter is. Ik moest dit avontuur een kans geven.”

Tot een officieel debuut in het eerste elftal van Wolfsburg kwam het niet; Llanez speelde zijn wedstrijden in het beloftenteam van de Duitse subtopper.

Wel debuteerde hij in februari voor het nationale elftal van Amerika. Een trotse glimlach glijdt over zijn gezicht, als Llanez terugdenkt aan het vriendschappelijke duel met Costa Rica. ,,We voetbalden in Los Angeles, een thuiswedstrijd voor mij. Ik wist al een paar dagen dat ik een basisplaats zou krijgen, maar hield dat geheim voor mijn ouders. Ik wilde ze verrassen.”

Nog mooier werd het toen Llanez zijn debuut bekroonde met de winnende treffer (1-0). ,,Die wedstrijd was een onvergetelijke ervaring.”

Bradley en Ziyech

Nu strijkt Llanez, die voor een jaar van Wolfsburg wordt gehuurd, neer in Heerenveen. De club scout sinds een jaar nadrukkelijk in Duitsland, zegt Hamstra. ,,Daar lopen veel goede spelers. Ulysses zat bij Wolfsburg dicht tegen het eerste elftal aan en bovendien is hij Amerikaans international. Dan ben je voor ons een goede voetballer.”

Llanez had op zijn beurt meteen oren naar een overstap, toen Heerenveen zo’n drie weken geleden contact opnam. ,,Ik heb meteen informatie over de club opgezocht, zag dat Michael Bradley en Hakim Ziyech hier hadden gevoetbald. Na een gesprek met de trainer en technisch manager was ik overtuigd. Beiden maakten duidelijk dat er voor elke speler een persoonlijk plan ligt, waardoor je je zo goed mogelijk kunt ontwikkelen.”

Een kort knikje. ,,Ik ben hier nog maar net, maar deze club voelt nu al als thuis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct