SC Heerenveen verliest in extremis van AZ

Michel Vlap aan de bal in duel met Pantelis Hatzidiakos van AZ. FOTO ANP PRO SHOTS

SC Heerenveen kreeg zondagavond een nieuwe tik te verwerken. De nederlaag tegen AZ betekende de vijfde op rij, het bekerduel met Willem II incluis.

Jurgen Streppel had ingegrepen na het bekerverlies tegen Willem II (2-1). Lucas Woudenberg, die de afgelopen weken met zichzelf worstelde en tegen Willem II bij beide doelpunten was betrokken, bleef op de bank. Voor hem speelde Nicolai Naess, waardoor Kik Pierie doorschoof naar de linksbackpositie.

Bovendien maakte Michel Vlap dus zijn debuut in de basis. De Sneker kwam de laatste weken steeds vaker als invaller binnen de lijnen. Vlap kreeg tegen AZ de voorkeur boven Marco Rojas als linksbuiten.

Doelpunt Vlap

Heerenveen en AZ hielden elkaar in de aantrekkelijke openingsfase in evenwicht. Beide ploegen kregen ook kansen – al waren de grootste voor de Alkmaarders. Zo dook Alireza Jahanbakhsh alleen op voor Martin Hansen, maar de doelman van Heerenveen redde. Namens Heerenveen waagde Reza Ghoochannejhad (schotje) een poging, terwijl korte tijd later niemand op de juiste plek stond om goed voorwerk van Denzel Dumfries te bekronen met de openingstreffer.

Enkele minuten later was het wél raak voor de ploeg van Streppel. Fraai was de combinatie tussen Michel Vlap en Martin Ødegaard – de Noorse middenvelder speelde de bal met de hak door naar Vlap – en de afronding van de Sneker was hard en zuiver in het dak van het doel: 1-0.

AZ buigt score om

Die stand bleef lang gehandhaafd. AZ drukte Heerenveen in de tweede helft ver terug en eigenlijk was het wachten op de gelijkmaker. Jahanbakhsh en Til misten grote kansen, maar in de 73ste minuut was laatstgenoemde wel trefzeker. De bal ging verdween via Wouter van der Steen – hij verving de aan zijn pols geblesseerd geraakte Hansen – over de doellijn: 1-1.

Hoewel AZ vervolgens gas terugnam, hield de ploeg van Van den Brom het beste van het spel. De wedstrijd leek op een gelijkspel uit te draaien. Til besliste in de slotfase echter anders: 1-2.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen