SC Heerenveen wil structureel lagere huurlasten voor het Abe Lenstra-stadion. De club denkt met de gemeente en verhuurder Sportstad aan een aandelentransactie.

Normaal betaalt SC Heerenveen jaarlijks 2,4 miljoen euro, exclusief onderhoudskosten, voor de huur van het Abe Lenstra-stadion aan Sportstad Heerenveen. De club kampt echter met forse omzetdalingen. Het vorige boekjaar bedroeg de omzet een krappe 14 miljoen euro.

De stadionhuur drukt daarmee steeds zwaarder op de begroting. Voor structureel lagere huisvestingslasten denkt Heerenveen nu aan verkoop van de aandelen in Sportstad. ,,We hebben zo’n 9 miljoen euro in de stenen zitten”, zegt algemeen directeur Cees Roozemond. ,,We zijn best bereid om die aandelen in te brengen, zodat we onze huursom met een miljoen per jaar kunnen verlagen. Zo hebben wij dat ook voorgesteld aan onze grootaandeelhouder.”

Sportstad heeft twee aandeelhouders: SC Heerenveen en de gemeente Heerenveen, dat met 56 procent een meerderheidsbelang heeft. Volgens sportwethouder Jelle Zoetendal onderzoekt een projectgroep van de gemeente de mogelijkheden voor een aandelentransactie.

Wat levert het op?

Waarom zou de gemeente de enige aandeelhouder van Sportstad willen worden? ,,Dat is een van de onderzoeksvragen: wat levert het op?”, zegt Zoetendal. ,,Dividend wellicht, als Sportstad winst maakt. Maar misschien zorgt het ook voor een robuuster contract met SC Heerenveen.”

,,Stel dat de club straks de stadionhuur niet meer kan betalen?”, vervolgt Zoetendal. ,,Dat kan ook ons probleem worden, aangezien wij een maatschappelijk belang in Sportstad hebben.” De wethouder denkt aan het openhouden van het verlieslijdende zwembad, de sporthallen voor de breedtesport en het behoud van onderwijs in Heerenveen.

Hoe dan ook is zo’n aandelentransactie een lang traject. Zo moet eerst de waarde van de aandelen worden bepaald, zegt Zoetendal. ,,Wat voor de gemeenteraad ook speelt: nut en noodzaak. Hoe slecht gaat het financieel met SC Heerenveen? Als de gemeente de aandelen overneemt, betekent dit dan de redding van de club – of zijn er dan nog steeds financiële risico’s? En hoe verhouden deze risico’s zich ten opzichte van de andere huurders bij Sportstad?”

Parallel aan deze ontwikkelingen wil SC Heerenveen óók een kortetermijnoplossing voor de stadionhuur. De club kwam in september met Sportstad uitstel van betaling voor een ton per maand overeen. Directe aanleiding was de omzetderving door de coronapandemie.

'Recht op huurkorting'

Vooralsnog moet Heerenveen de achterstallige stadionhuur, die straks 1 miljoen euro bedraagt, ‘gewoon’ betalen aan Sportstad. SC Heerenveen wil de uitstelafspraak echter omzetten in een afstel van betaling. ,,Wij vinden dat we recht hebben op een huurkorting”, zegt Roozemond. ,,We worden aan alle kanten door de coronacrisis geraakt.”

Maar of Sportstad wil meewerken aan een afstel van betaling? Die kans lijkt klein. De verhuurder heeft begrip voor de situatie van SC Heerenveen, maar wijst ook op het huurcontract dat in 2017 werd ondertekend voor een periode van vijftien jaar.

'Nog steeds in gesprek'

Bovendien is SC Heerenveen niet de enige huurder. Welk signaal geeft Sportstad af aan andere huurders – zoals het ROC Friesland College, klimcentrum Mountain Network en ziekenhuis Tjongerschans – als de voetbalclub een huurkorting krijgt? ,,Ik begrijp Sportstad ook wel”, zegt Roozemond. ,,Het is logisch dat zij hier anders in staan dan wij. Maar ik hoop dat wij hier uitkomen.”

,,Wij hebben ook last van corona, met de exploitatie van bedrijven die beperkt geopend of gesloten zijn”, reageerde Sportstad-directeur Rinse Bleeker vorige week. ,,Voor ons is niets veranderd: we zijn nog steeds in gesprek met de club. Na afloop van dit seizoen praten we verder.”

Dat laatste geldt ook voor de gemeente met betrekking tot de aandelentransactie. Zoetendal wil voor het einde van dit kalenderjaar de opties in beeld hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct