Joey Veerman (links) snelt langs Daniël van Kaam van FC Groningen.

SC Heerenveen tegen FC Groningen: ene helft is andere niet

Joey Veerman (links) snelt langs Daniël van Kaam van FC Groningen. FOTO ANP

Wisselvalligheid kenmerkt het seizoen van SC Heerenveen, met de wedstrijd van zondag tegen FC Groningen (1-1) als meest recente voorbeeld. Een tweeluik.

Eerste helft: totale controle en een schitterende treffer

Het slimme overzicht van Lasse Schöne. De voorzet van Joey Veerman, vanzelfsprekend precies op maat voor zijn kompaan Henk. Het terugleggen van de boomlange spits op de inlopende Siem de Jong – en de aanvallende middenvelder die trefzeker afdrukte: 1-0.

Werkelijk schitterend was de aanval, vlak voor rust, waarmee SC Heerenveen verdiend op voorsprong kwam tegen FC Groningen. En ja, niet geheel toevallig waren de sterkhouders van Heerenveen bij die openingstreffer betrokken.

Heerenveen staat momenteel tiende in de eredivisie. Vier plaatsen lager dan Groningen, dat een van de verrassingen is van dit seizoen. De Groningers hebben een jeugdig, maar fysiek sterk, stug en uitgebalanceerd elftal. Het maakt de ploeg van Danny Buijs, die zondag overigens ontbrak in het Abe Lenstra-stadion, lastig te verslaan.

Daar staat tegenover dat Heerenveen meer spelers van de buitencategorie heeft. Lasse Schöne bijvoorbeeld, de 34-jarige middenvelder bij wie voetballen ogenschijnlijk zo makkelijk is. En Joey Veerman natuurlijk, de artiest op het middenveld bij Heerenveen die wekelijks schildert met mooie steekballen.

Meeste duels gewonnen

Spelers als Schöne en Veerman etaleerden voor rust hun klasse, omdat Heerenveen bovenal makkelijker voetbalde dan Groningen.

Oké, het tempo in balbezit was weliswaar geregeld laag, maar het elftal van Johnny Jansen voetbalde verzorgd en had in de eerste helft totale controle over de wedstrijd.

Dat had alles te maken met de spelopvatting die Jansen en zijn staf hadden bedacht. De aanvallers Henk en Joey Veerman en Mitchell van Bergen zetten meteen druk op de drie centrale verdedigers van Groningen. Gevolg? Groningen ramde nagenoeg alle ballen blind naar voren, rechtstreeks naar de verdedigers van Heerenveen, waarna de ploeg van Jansen weer aan een nieuwe aanval begon.

,,Het plan dat we vooraf hadden gemaakt lukte: Groningen speelde heel snel de lange bal, naar een plek op het veld waar wij meer voetballers hadden dan zij. En dus wonnen we bijna alle duels”, constateerde Jansen.

Zie hier het beeld van de eerste helft, waarin Heerenveen dicteerde en het zwakke Groningen slechts kon reageren, hopend op een bevlieging van de Noorse spits Jørgen Strand Larsen.

Ervaren middenveld

Misschien ook wel logisch, al was het maar omdat Groningen door blessures het complete middenveld miste in het Abe Lenstra-stadion. Daardoor stonden drie veredelde jeugdspelers aan de aftrap bij Groningen, met een gemiddelde leeftijd van twintig jaar.

 Leuk detail: de middenvelders van Heerenveen, met Schöne (34), De Jong (32) en Tibor Halilovic (25), zijn gemiddeld ruim tien jaar ouder.

loading

Kind van de rekening werd Rodney Kongolo. Een nuttige breker met veel loopvermogen, maar tegelijk ook een van de eerste spelers van Heerenveen die opzichtig ruziet met de bal. Zo bekeken was het duel met Groningen voor Jansen een bevestiging dat het kan: een middenveld met Schöne en De Jong, aangevuld met de onomstreden Halilovic.

En dus kwamen er kansen. Schöne was tweemaal dicht bij een doelpunt en Joey Veerman raakte de paal. Een treffer kon simpelweg niet uitblijven – en dat gebeurde dan ook niet via de rake knal van Siem de Jong.

Wat was het jammer, blikte Jansen terug, dat Heerenveen in die fase niet vaker toesloeg. ,,We hebben nagelaten onze voorsprong verder uit te bouwen.”

,We speelden voor rust goed”, zag ook Tibor Halilovic. ,,We kregen een paar kansen en kwamen verdiend op voorsprong. Maar ja, helaas werd na rust alles anders.”

Tweede helft: gebrek aan scherpte en fysieke kracht

Hoe anders waren inderdaad de verhoudingen na rust. Met de minuut werd Heerenveen verder achteruit gedrongen. Terwijl Groningen de druk steeds verder opvoerde, was de ploeg van Johnny Jansen als een ballon waar heel langzaam de lucht uitliep.

Een paar verklaringen. Noodgedwongen werd Lasse Schöne vanwege liesklachten in de rust gewisseld en vervangen door Rodney Kongolo. Natuurlijk was dat niet dé reden waardoor Heerenveen zo’n moeizame tweede helft speelde, maar zonder Schöne verdween wel een speler uit het elftal die de bal altijd naar een ploeggenoot speelt.

,,Lasse kan gewoon goed voetballen”, zei Jansen. ,,Hij brengt rust als we de bal hebben. Rodney stelt daar weer andere kwaliteiten tegenover. Maar nee, ik vind niet dat we door die wissel opeens anders gingen voetballen.”

Zeker was dat Groningen wél anders speelde, vanzelfsprekend ingegeven door de 1-0 achterstand. ,,Groningen had niets meer te verliezen”, zag Tibor Halilovic. ,,Daardoor zetten ze steeds meer druk op onze verdediging. Het duurde even voordat ze kansen kregen, maar de laatste 20, 25 minuten werden ze steeds gevaarlijker.”

Vechtwedstrijd

De tegenvallende Sam Schreck werd bij Groningen vervangen door Paulos Abraham, het toptalent dat Groningen in de winterstop voor zo’n 2 miljoen euro overnam van AIK Solna. Het betekende een kwaliteitsimpuls voor Groningen. Abraham stichtte meteen gevaar en was, kort na zijn invalbeurt, dicht bij de gelijkmaker.

,,Natuurlijk zette Groningen ons onder druk”, erkende Jansen. ,,Ze waren na rust de betere ploeg. Maar nog los van of Groningen iets goed of niet goed doet – in dit geval moesten wij nóg beter vrijlopen om in balbezit te komen. Het komt je immers niet aanwaaien. Maar dat deden wij niet goed genoeg.”

Maar bovenal was Heerenveen tegen Groningen van een voetbalwedstrijd voor rust een vechtwedstrijd geworden. ,,En dat kost veel meer kracht dan wanneer je de bal in de ploeg houdt”, wist Jansen.

Op het gebied van fysieke kracht kwam Groningen beter voor de dag dan Heerenveen. Ergens logisch, aangezien de ploeg van Jansen de voorbije weken twee bekerwedstrijden meer speelde, waaronder het spektakelstuk van woensdag tegen Feyenoord (4-3).

Tank raakt leeg

Jansen: ,,Misschien is het een slecht excuus, maar ik had het gevoel dat de tank bij ons leegraakte. Daardoor waren we niet scherp, nauwkeurig en attent genoeg meer. Kijk, als jij fris bent dan corrigeer je ballen nét even wat makkelijker. Hoe je het wendt of keert, we hebben tegen Feyenoord alles gegeven om door te gaan naar de halve finale.”

Maar dat was, benadrukte zowel Jansen als Siem de Jong, niet de enige reden voor de terugval tegen Groningen. ,,We hebben een pittige periode achter de rug”, zei De Jong, die zijn eerste competitietreffer voor Heerenveen maakte. ,,Maar volgens mij hebben we tegen Groningen niet minder afstanden afgelegd op het veld dan de wedstrijden ervoor. We hebben het na rust op voetballend gebied gewoon niet goed gedaan. Dat heeft, denk ik, meer te maken met durf en vertrouwen. De ballen simpelweg opeisen, dat moeten we nog meer doen.”

Groningen kwam langszij via Tomas Suslov in de 82ste minuut en drong vervolgens nog aan voor de overwinning. Toch was de teleurstelling gisteren het grootst bij Heerenveen, ook omdat Groningen met acht punten voorsprong nu vermoedelijk niet meer achterhaald wordt.

,,Deze punten hadden we nodig”, baalde Jansen. ,, We worden echt wel beter. Nu moeten we het niet 45, maar 90 minuten laten zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct