SC Heerenveen schiet weinig op met punt tegen FC Utrecht

Tibor Halilovic in duel met Othman Boussaid van FC Utrecht. FOTO ANP

Defensief stabiel, aanvallend zeer pover. SC Heerenveen pakte wel een punt, in een duel met FC Utrecht dat lange tijd het aanzien amper waard was: 0-0.

Langzaam schoven de centrale verdedigers van SC Heerenveen de bal naar elkaar toe. Jan Paul van Hecke naar Ibrahim Dresevic, die vervolgens Pawel Bochniewicz aanspeelde – en weer terug. Ondertussen keek Utrecht toe, wachtend op de middenlijn, geregeld zonder intentie om druk te zetten op de defensie van Heerenveen.

Zo ontstond een ronduit saaie eerste helft in het Abe Lenstra-stadion, waar Heerenveen zoals verwacht weer met vijf verdedigers speelde. Een week eerder leverde die tactiek een paar goede kansen op tegen PSV, maar tegen Utrecht waren de aanvallen op een hand te tellen.

Utrecht raakt de paal

Veelzeggend: het eerste schot tussen de palen was pas in de 41ste minuut, toen Siem de Jong maar eens een doelpoging waagde. Verder kreeg Mitchell van Bergen voor rust een prima mogelijkheid, maar de vleugelaanvaller kopte een meter naast het doel.

Utrecht stelde daar ook weinig tegenover. De ploeg van trainer René Hake wist zich overduidelijk geen raad met de defensieve spelopvatting van Heerenveen. Gevaarlijkste man was zonder twijfel Sander van de Streek. De aanvallende middenvelder kreeg in de eerste helft een goede kopkans (naast) en schoot vlak voor rust snoeihard op de paal.

Invalbeurt voor Veermannen

Na rust werd de wedstrijd iets aantrekkelijker. Utrecht oogde frisser dan Heerenveen en koos meer de aanval, terwijl Johnny Jansen zijn twee troeven in het veld bracht: Henk Veerman en Joey Veerman. Beiden ontbraken de laatste twee wedstrijden door corona, maar waren fit genoeg om ruim een halfuur mee te spelen.

Grootste kans van de wedstrijd was in de slotfase voor Heerenveen. De lage voorzet van Lucas Woudenberg was uitstekend, maar Mitchell van Bergen schoot op de voeten van Utrecht-doelman Eric Oelschlägel.

Het bleef bij een doelpuntloos gelijkspel, waar Heerenveen overigens niet veel mee opschiet. Eerder op zaterdagavond speelde Heracles namelijk gelijk tegen FC Twente (1-1). Het gat met de club uit Almelo, concurrent in de strijd om de play-offs en de televisiegelden, blijft daardoor vier punten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen