SC Heerenveen pakt punt na spektakelstuk bij Ajax

SC Heerenveen heeft voor een geweldige stunt gezorgd door Ajax in Amsterdam op een gelijkspel te houden. Een waanzinnige wedstrijd eindigde in 4-4.

Bijna had Heerenveen zelfs nog de overwinning over de streep getrokken. Diep in blessuretijd stormde Arber Zeneli alleen op Ajax-doelman Kostas Lamprou af. Waar Lamprou eerder in het duel blunderde, pakte hij nu de inzet van de vleugelaanvaller.

Wat niemand verwachtte gebeurde in de tweede helft: Heerenveen maakte er een wedstrijd van in Amsterdam. Binnen enkele minuten boog de ploeg van Jan Olde Riekerink, die overigens vanwege een schorsing niet op de bank zat, de 3-1 achterstand om in 3-3.

Tadic mist strafschop

Cruciaal voor het verloop van de wedstrijd was de gemiste strafschop van Dusan Tadic, in de slotminuut van de eerste helft. De bal werd gekeerd door Warner Hahn. De doelman van Heerenveen voorkwam daarmee dat zijn ploeg met een 4-1 achterstand de kleedkamers opzocht voor de rust – en dus een nagenoeg onmogelijke opdracht om met een goed resultaat Amsterdam te verlaten.

Maar eigenlijk was er ook niemand die daar bij de 3-1 tussenstand in geloofde. Ajax was immers oppermachtig, zoals iedereen vooraf verwachtte. Doelpunten van Tadic (tweemaal) en een eigen doelpunt van Van Amersfoort zorgden voor de Ajax-doelpunten, terwijl Sam Lammers bij de 1-0 zorgde voor de gelijkmaker.

FOTO ANP

Reddingen Hahn

Hoewel Ajax vrijwel alleen maar de bal had, kwamen de treffers niet voort uit vloeiende aanvallen. Heerenveen blunderde bij eigenlijk alle Amsterdamse treffers. Vooral de 3-1 was uitermate pijnlijk: Hahn tastte hopeloos mis bij, waarna Van Amersfoort de bal als laatste aanraakte. Heerenveen had in het restant van de eerste helft geluk dat Ajax niet verder uitliep.

Toch kwam Heerenveen terug na rust, mede omdat Ajax het wel heel lichtzinnig opvatte. De aansluitingstreffer van Sam Lammers viel uit het niets, waardoor Heerenveen opeens weer geloof kreeg in een resultaat. Dat kreeg nog meer gestalte toen Mitchell van Bergen, die een goede wedstrijd speelde, uit een vlijmscherpe counter de gelijkmaker achter Lamprou schoot.

FOTO ANP

Heerenveen gevaarlijk

Heerenveen kwam vervolgens zwaar in de verdrukking. Hahn maakte zijn fout bij de 3-1 goed met diverse knappe reddingen, terwijl Hakim Ziyech op de paal schoot. En Heerenveen? Dat kreeg in de omschakeling ruimte. Uit een van die mogelijkheden had ook zomaar de 3-4 kunnen vallen. Lamprou twijfelde en stuitte op Lammers, maar scheidsrechter Gözübüyük zag er na het bestuderen van de beelden geen penalty in.

Huntelaar leek Ajax in de slotfase alsnog de overwinning te bezorgen. Ajax rekende echter buiten Heerenveen en Kik Pierie in het bijzonder, waardoor Heerenveen een punt overhield aan het spektakelstuk in Amsterdam: 4-4.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement