Karina Pelikánová (links) en Francisca Cardoso voelen zich al aardig op hun gemak in Heerenveen.

'SC Heerenveen is de perfecte plek om te groeien, zeker als je kijkt naar al die bekende namen die hier zijn doorgebroken'

Karina Pelikánová (links) en Francisca Cardoso voelen zich al aardig op hun gemak in Heerenveen. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

De Portugese Francisca Cardoso en de Slowaakse Karina Pelikánová zijn met een duidelijk doel naar SC Heerenveen gekomen. Ze willen in Nederland betere voetbalsters worden. ,,Als je kijkt naar de namen die hier zijn doorgebroken, is dit de perfecte plek om te groeien.”

Sherida Spitse, Lieke Martens, Vivianne Miedema. Drie sterren van het Nederlands elftal – Europees kampioen in 2017, twee jaar later tweede van de wereld – die allemaal (een deel van) hun opleiding genoten bij SC Heerenveen. Die wetenschap maakte het voor Francisca Cardoso en Karina Pelikánová heel eenvoudig om te kiezen voor de overstap naar Heerenveen.

Cardoso is 22 jaar en afkomstig uit de Noord-Portugese stad Porto. Pelikánová is vijf jaar jonger en afkomstig uit Nitra, de vierde stad van Slowakije.

,,In Slowakije kon ik niet meer zoveel leren”, legt Pelikánová uit. ,,Ik wil graag een van de beste voetbalsters van de wereld worden, dus ik moest een stap maken. Heerenveen is perfect voor mij. Veel speelsters zijn hier doorgegroeid. Het niveau ligt een stuk hoger en in Nederland spelen ze aanvallend voetbal. Daar hou ik van, dat past ook het beste bij me.”

‘Timing was perfect’

Cardoso knikt instemmend. ,,De Nederlandse competitie is van een hoger niveau dan in Portugal. Grote clubs als Benfica en Sporting zijn inmiddels ook begonnen met vrouwenvoetbal, maar de verschillen zijn groot. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en ik wilde altijd graag een keer in het buitenland voetballen.” Bovendien rondde ze voor de zomer haar studie af. ,,De timing was perfect.”

Ze voelt zich op haar gemak, zowel bij de club als in haar woonplaats Gorredijk. Daar woont Cardoso met nog vijf speelsters, verdeeld over twee zogenaamde ‘proefwoningen’, beschikbaar gesteld door sponsor Fijn Wonen. ,,Gorredijk is een leuk dorp. Heel anders natuurlijk dan Porto, een wereldstad, maar ik voel me er goed. Voor mijn familie, zeker voor mijn ouders, was het prettig om te weten dat ik in een rustige omgeving leef, zeker nu met corona en alles wat daarbij hoort. Ik heb mijn vader en moeder op het hart gedrukt om zich geen zorgen te maken. Maar ja, ik ben hun enige kind hè, haha.”

'Nederlands is een lastige taal, poeh'

Pelikánová verblijft bij een gastgezin in Langezwaag. Dat is nog steeds wennen, maar ze is liefdevol opgevangen. ,,Het zijn heel aardige mensen, met twee kinderen van ongeveer mijn leeftijd. Dat is fijn. We spelen veel bordspelletjes, in het Nederlands, zodat ik de taal leer.” Ze zegt het met een grote glimlach. ,,Nederlands is een lastige taal, poeh.”

De twee volgen inmiddels Nederlandse les, samen met enkele voetballers van SC Heerenveen. Cardoso: ,,Ik wil aan het einde van het seizoen het meeste begrijpen van wat ik om me heen hoor. Spreken en schrijven is lastiger, maar in het veld wil ik weten waar het over gaat.” Het is ook een mooie invulling van de vrije tijd die ze hebben, stelt Cardoso. De vrouwen trainen elke ochtend om half negen in Nieuwehorne, zodat ze daarna tijd hebben voor hun studie of werk.

‘Zullen we wat leuks doen?’

Voor Cardoso ligt dat anders. Werk heeft ze nog niet en haar studie voedingskunde rondde ze al af voor ze naar Nederland kwam. ,,Gelukkig heb ik daardoor alle tijd om het huis schoon te maken, boodschappen te doen en te koken”, vertelt ze vrolijk. ,,Maar ik ga ook lekker wandelen en de omgeving verkennen. Tevens heb ik geluk dat ik Portugese mensen heb leren kennen.”

Zij wonen in Assen en zijn familie van vrienden van de Cardoso’s in Portugal. ,,Ik heb nu ook een vader en moeder hier”, zegt ze met een knipoog naar haar ploeggenote. ,,Ik wist niet wie ze waren, maar ik heb ze gewoon gebeld toen we een weekeinde vrij waren en al mijn huisgenoten weg waren. ‘Hoi, ik ken jullie niet, maar zullen we wat leuks doen?’ Het klikte direct en nu kom ik er vaak.”

Pelikánová brengt haar vrije tijd door met (video)bellen naar huis of uitstapjes met het gastgezin. ,,We zijn met een bootje door Giethoorn geweest. Soms kon je geen kant op, zo druk was het daar, maar ik heb er wel van genoten. Het is hier heel anders dan in Slowakije, maar het bevalt me.”

Wennen

Toch zijn er nog genoeg dingen om aan te wennen. Zoals die oeroude traditie om nog voor zes uur ’s avonds al te eten. Toen Cardoso net gearriveerd was, stelde haar gids rond half zes ’s middags voor om wat te gaan eten. ,,Dat leek me een goed idee, even een hapje tussendoor en dan om acht uur het diner. Ik had ook best trek. Maar ze bedoelde echt al het avondeten. Ik snapte er helemaal niks van.”

Inmiddels heeft ze haar Portugese ritme redelijk kunnen afschudden. ,,Maar dat komt ook omdat de dag hier vroeg begint. Wij zijn al volop aan het trainen als ze in Portugal normaal gesproken nog moeten beginnen.” Pelikánová, met verbazing: ,,En alleen maar brood voor de lunch. Waarom?”

Cardoso moet SC Heerenveen, dat zondagmiddag aan het veertiende seizoen in de eredivisie begint, aan doelpunten gaan helpen. Ze is een echte spits. Rechtsbenig, kopsterk en snel. Met ervaring in de Champions League. Vorig seizoen scoorde ze namens Sporting Braga twee keer op het hoogste clubniveau en een ronde later speelde de club tegen topclub Paris Saint-Germain. ,,Het is heel simpel: mijn taak is goede aanvallen afronden. Zonder goals en assists kun je ook belangrijk zijn voor het team, maar als spits moet je doelpunten maken.”

Ambitie op voorhoofd geschreven

Het domein van Pelikánová is het middenveld. Paul Pogba en Bruno Fernandes, de vedetten van Manchester United, zijn voorbeelden. ,,Ik heb veel spelers die ik goed vind en van wie ik bepaalde kwaliteiten zou willen hebben.” Ze is nu nog international van Slowakije Onder-19, maar de 1,87 meter lange Pelikánová hoopt snel door te stoten naar de A-ploeg. Het woord ambitie staat zo ongeveer op haar voorhoofd geschreven.

Dat past, zo ervaart ze het zelf, niet altijd bij de mentaliteit in Slowakije. ,,De mensen bij ons, zo lijkt het soms wel, zijn niet geïnteresseerd in sport. Bij ijshockey en voetbal gaat het nog wel, maar verder zijn ze niet fanatiek.” Cardoso is geen international – Portugal plaatste zich in 2017 voor de eerste en enige keer voor een eindtoernooi, het EK – maar hoopt als speelster van Heerenveen in beeld te komen.

'Wij gaan veel leren en hopelijk goed presteren. Daar hebben we alle vertrouwen in'

,,In Engeland, Duitsland, Frankrijk en ook in Nederland bestaan goede competities”, volgens Cardoso. ,,Hier zijn ze verder dan bij ons, al maakt de Portugese voetbalbond stappen. Maar kijk naar de Nederlandse speelsters die nu terugkomen vanuit het buitenland. Sari van Veenendaal, Mandy van den Berg komen vanuit Spanje naar PSV, Stefanie van de Gragt gaat na een paar seizoenen Barcelona naar Ajax. Dat zijn topspeelsters tegen wie wij het mogen opnemen. Ook FC Twente heeft altijd een sterke ploeg.’’

,,De Nederlandse eredivisie is ideaal voor mij en Karina. Heerenveen is de perfecte plek om te groeien, zeker als je kijkt naar al die bekende namen die hier zijn doorgebroken. Wij gaan veel leren en hopelijk goed presteren. Daar hebben we alle vertrouwen in.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct