SC Heerenveen frustreert PSV en neemt punt mee uit Eindhoven: 2-2

Ibrahim Dresevic van SC Heerenveen in duel met Donyell Malen van PSV. FOTO ANP/OLAF KRAAK

Verdedigen is een kunst, en dat kunstje beheerste SC Heerenveen in Eindhoven. Het uitduel met PSV leverde, met het nodige geluk bovendien, een punt op voor de ploeg van Johnny Jansen: 2-2.

De harde, lage voorzet van Philipp Max, gevolgd door het binnentikken van Yorbe Vertessen. Een kanonskogel van Cody Gakpo. En ten slotte het droge schot van Siem de Jong, dat achter PSV-doelman Yvon Mvogo in het net plofte.

Zie hier een knotsgekke anderhalve minuut in Eindhoven, gevuld met drie treffers. Het bleek genoeg voor een punt voor Heerenveen, dat voor rust via Tibor Halilovic op voorsprong kwam.

Noem het gerust een winstpunt, tegen de nummer 2 van de eredivisie, die eerder op de middag Ajax officieel kampioen zag worden. Een resultaat dat Heerenveen behaalde met een bovenal realistische speelwijze, gestoeld op een vijfmansverdediging.

Vijf verdedigers, geen Veermannen

Jan Paul van Hecke en Ibrahim Dresevic werden in het centrum namelijk geflankeerd door Lucas Woudenberg, terwijl de backposities werden ingevuld door Sherel Floranus en Rami Kaib. Enerzijds een tactische vondst, anderzijds moest Jansen domweg iets verzinnen omdat Henk Veerman en Joey Veerman opnieuw ontbraken. De twee Volendammers bleken bij de laatste coronatest, afgelopen vrijdag, nog steeds te hoge viruswaarden te hebben.

Heerenveen speelde zodoende met een 5-3-2-opstelling in Eindhoven, waar Siem de Jong en Mitchell van Bergen het aanvalsduo vormden. Een tactiek die goed uitpakte. PSV had weliswaar het meeste balbezit, maar de grootste mogelijkheden waren in de openingsfase voor Heerenveen.

Knappe goal Halilovic

Zo schoot Van Bergen, gelanceerd door Dresevic, op de voeten van Mvogo – en testte Lasse Schöne met een afstandsschot de doelman van PSV. Niet lang daarna was het wél raak: Tibor Halilovic stoomde op richting het doel van de Eindhovenaren, Van Bergen zaaide met een slimme loopactie verwarring in de defensie, waarna Halilovic met een droog schot voor de 0-1 zorgde.

Heerenveen kwam nagenoeg niet in de problemen, ook omdat het tempo van PSV veel te traag was. Dat veranderde in de tweede helft, nadat een ongetwijfeld woedende PSV-coach Roger Schmidt drie wissels toepaste. Plots ging de bal sneller rond bij PSV, en kon Heerenveen niet veel anders dan achteruitlopen.

En toch. Wat als Van Bergen vlak na rust niet voor de 0-2 had gezorgd? De aanvaller was met zijn snelheid gevaarlijk bij Heerenveen, maar zag zijn schot worden geblokt door PSV-verdediger Armando Obispo.

Hectische slotfase

Maar bovenal was het logischerwijs PSV dat de klok sloeg. Donyell Malen was dicht bij een doelpunt, maar zag zijn inzet door Woudenberg van de lijn worden gehaald en vond de goed keepende Mulder op zijn weg.

PSV drong aan, proberend om de blauwe muur van Heerenveen te slechten. De grootste kans was echter aan de andere kant van het veld. Een uitstekende voorzet van Van Bergen belandde precies voor de voeten van Woudenberg. Het schot van de linksback was geplaatst, maar verdween een paar centimeter over de lat. Hectisch was vervolgens de slotfase, inclusief zes minuten blessuretijd, maar gescoord werd er niet meer: 2-2.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen