De derbyzege op FC Groningen (2-0) was fraai, maar SC Heerenveen boekte op meerdere fronten winst. De schwung is terug bij het elftal van Johnny Jansen.

Ruim honderd supporters stonden voor het Abe Lenstra-stadion, de spelersbus van SC Heerenveen opwachtend, enkele uren na de overwinning op FC Groningen.

Collectief gezang. Vuurwerk. Uitgelaten spelers, enthousiast de vuisten ballend op weg naar de ingang van het stadion. Jan Paul van Hecke, vrolijk meezingend met de fans, een biertje in zijn handen.

Wat een heerlijke middag voor Heerenveen. Voor de voetballers, voor trainer Johnny Jansen en zijn staf, voor de hele club.

Mierzoet

Vanzelfsprekend smaakte de overwinning in Groningen mierzoet, al was het maar omdat de noordelijke rivaal werd verslagen. Maar dat niet alleen: Heerenveen heeft de play-offs weer binnen handbereik, net als het veiligstellen van de broodnodige tonnen aan televisiegelden.

Belangrijkste reden voor de spontane vreugde-uitbarsting was echter dat het elftal van Heerenveen tot de verbeelding sprak, zondagmiddag in Groningen. Maandenlang duurde het geploeter op het veld, talrijk waren de sportieve teleurstellingen, maar met het aanbreken van de seizoensfinale lijken de puzzelstukjes op de juiste plaats vallen.

Eindelijk. Want wat duurde de zoektocht naar de ideale samenstelling lang. ,,En nog steeds is er veel werk aan de winkel”, zei Johnny Jansen. ,,Maar je ziet gewoon dat we als groep groeien. We worden steeds meer solide.”

'We zijn op de goede weg'

Zijn aanvoerder Henk Veerman sprak woorden van gelijke strekking, het seizoen tot dusver reflecterend. ,,We zijn op de goede weg”, zei Veerman. ,,Al weet ik ook dat dit een beetje raar klinkt, met nog maar vijf wedstrijden te spelen.”

Heerenveen voetbalde dit seizoen met ruwweg drie verschillende teams en spelopvattingen. De eerste versie: een jong elftal dat met countervoetbal verrassend goed startte aan de competitie. Flinterdun was echter de lijn tussen goed en slecht, waardoor de sportieve ineenstorting voor de winterstop intern voor niemand een verrassing was.

Vervolgens werd na de jaarwisseling driftig gesleuteld aan het ‘nieuwe’ Heerenveen. Een handvol broodnodige versterkingen kwam, waardoor Jansen zijn basiselftal op diverse posities wijzigde. Logisch gevolg: een andere dynamiek en hiërarchie in de spelersgroep, zonder dat het leidde tot een verbetering van de resultaten. ,,We zijn zoekende geweest. Het is vervelend dat dit lang heeft geduurd”, zei Henk Veerman. ,,Elke keer nieuwe jongens erbij, dat maakt het allemaal niet makkelijker.”

Heerenveen 3.0

In de laatste weken van het seizoen zou je kunnen spreken van Heerenveen 3.0. Jansen en zijn staf benutten de voorbije interlandweek, in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Ajax, om nieuwe accenten aan te brengen in de basisploeg.

Oké, Heerenveen verloor een week geleden weliswaar met 1-2 van de Amsterdammers, maar scoorde in dat duel wel een dikke voldoende op kwalificaties als teamgeest en eenduidigheid in de spelopvatting. En onmiskenbaar werd die lijn doorgetrokken in de uitwedstrijd tegen Groningen.

Verrassend was het dan ook niet, dat Jansen startte met dezelfde basisopstelling. Joey Veerman was opnieuw de controlerende middenvelder, de positie waar hij de resterende wedstrijden van dit seizoen normaal gesproken blijft staan, terwijl Tibor Halilovic opnieuw aan de linkerkant werd geposteerd. Voor Rami Hajal lonken als invaller meer speelminuten: de talentvolle middenvelder verving tegen Groningen na een uur de ietwat vlak spelende Siem de Jong.

Van speldenprikjes naar goede kansen

En wat te denken van Lucas Woudenberg? De linksback kwam na de winterstop aanvankelijk nauwelijks meer in de plannen van Jansen voor. Zijn perspectief is echter veranderd, in positieve zin, ook door de terugval van Rami Kaib. Vooral in defensief opzicht laat de Zweedse back te veel steken vallen.

Dat was in de openingsfase niet anders, toen Heerenveen door Groningen met de rug tegen de muur werd gezet. Het elftal van Jansen piepte en kraakte, mazzelde bij vlagen ook, maar kwam vervolgens steeds beter voor de dag.

Wat begon met speldenprikjes, eindigde in de eerste helft in een aantal goede kansen. Na rust maakten counters bovendien plaats voor oerdegelijk veldspel. Heerenveen legde daarmee de basis voor een verdiende overwinning op Groningen, die diep in de tweede helft gestalte kreeg via een benutte strafschop van Henk Veerman en een treffer van Tibor Halilovic.

'Wij hoeven echt niet onder te doen voor Groningen'

Mooi om te zien na afloop: de glunderende Mitchell van Bergen, die zijn shirt had geruild met Arjen Robben. Een lachende Johnny Jansen, glimmend van trots op zijn spelers. En het vertrouwen bij Henk Veerman, die een goede wedstrijd speelde. ,,Ik had vorige week tegen Ajax twee, drie goede kansen gemist. Dat mag mij niet gebeuren. Zoiets zit dan toch in je kop. Maar tegen Groningen heb ik dat, denk ik, goed rechtgezet”, zei Veerman. ,,Ik ben echter vooral blij met deze overwinning. Wij hoeven echt niet onder te doen voor Groningen.”

Heerenveen 3.0, een elftal met nieuw elan. Dat belooft wat voor het slotstuk dit seizoen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Voetbal
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct