'Russische hooligans getraind voor rellen'

De Russische hooligans die vorige week dagenlang voor voetbalrellen zorgden in Marseille, waren daar speciaal voor getraind. Een groep van zo'n 150 gespierde Russen zocht in de Franse stad keer op keer de confrontatie met Engelse en Franse voetbalfans, wat leidde tot een spoor van geweld. Bij de EK-wedstrijd zaterdag tussen Rusland en Engeland ging het ook mis in het Stade Vélodrome.

,,De Russen waren hiervoor getraind'', zei Brice Robin, openbaar aanklager in Marseille. De hooligans uit Rusland bleken niet te pakken voor de Franse politie en konden zelfs zaterdag in het stadion voor problemen zorgen. Ze klommen over de hekken en belaagden fans in het Engelse vak.

,,Ze waren voorbereid op supersnelle en gewelddadige operaties'', aldus Robin. Bij de rellen raakten zeker 35 mensen gewond, van wie één Engelsman nog in levensgevaar verkeert. Hij ligt met hersenletsel in het ziekenhuis. Van de twintig relschoppers die werden opgepakt, moesten er tien maandag voor de rechtbank komen: zes Britten, drie Fransen en een Oostenrijker.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement